© AFP

Honderdtal gewapende politieagenten op Franse stranden deze zomer

Een honderdtal Franse politieagenten, van de 300 die de stranden moeten bewaken, zullen deze zomer gewapend zijn, niet alleen om in te grijpen bij een terreuraanval maar ook om zichzelf te kunnen verdedigen, zo heeft een politiebron dinsdag gezegd.

De beslissing werd na de dubbele moord op een politieagent en zijn levensgezellin genomen. De moordaanslag op 13 juni in de woning van het paar in de Parijse regio werd opgeëist door een jihadist die zei dat hij tot de groep ISIS (Islamitische Staat) behoorde.

“De politieambtenaren die op de stranden duidelijk herkenbaar zijn door hun T-shirt met het logo van de nationale politie, moeten zich kunnen verdedigen als ze een doelwit zijn”, legde de politiebron uit.

De maatregel is ook bedoeld voor een terreuraanval zoals op het strand van Sousse, in Tunesië, waar op 26 juni 2015 38 toeristen doodgeschoten werden door een Tunesiër die met een kalasjnikov gewapend was en die ook zei dat hij van IS was.

Tot nu toe hadden de redders uit de rangen van de politie een telescopische wapenstok en een paar handboeien die opgeborgen lagen in de uitkijkpost. Op elk strand dat door de politie bewaakt wordt, “zullen de chef van de bewakingspost en zijn adjunct nu een wapen mogen dragen in een heuptasje”.