© Rijksmuseum

Het Rijksmuseum brengt kookboek uit

Het Rijksmuseum moet zowat het bekendste Nederlandse museum zijn en nu heeft het ook een kookboek uit. Misschien een ongewone keuze op het eerste zicht, maar er wordt net met de ingrediënten aan de slag gegaan die op de kunstwerken terug te vinden zijn.

flb

Het Rijksmuseum in Amsterdam nodigde vijftig Nederlandse koks en patissiers uit om een eigen recept te bedenken, geïnspireerd op vijftig ingrediënten die terug te vinden zijn op de talrijke doeken in het museum en de Nederlandse keuken definiëren. Onder hen bekende chefs als Robert Kranenborg en Jonnie Boer, maar ook jonge aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto. Zo koos Joris Bijdendijk, de chef van het restaurant van het museum zelf, bijvoorbeeld voor een recept op basis van de vissoort harder.

Het boek wordt uitgebracht op een bijzonder soort papier dat aan bakpapier doet denken. "Voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van de culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst, vormen de basis voor de ruim 900 afbeeldingen. Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen; zo trekt de canon van de Nederlandse keuken voorbij en laat zowel de culinaire als ook de kunstliefhebber op een verrassende manier kijken naar gerechten die hij al jaren kent", klinkt het.

'Rijksmuseum kookboek' is een uitgave van het Rijksmuseum in samenwerking met uitgeverij De Kookboekhandel. Kostprijs: 45 euro.

Niet te missen