© BELGA

Greenpeace voert actie aan hoofdzetel FANC

Greenpeace heeft dinsdag de ’afhankelijkheid’ aangeklaagd van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) van Engie/Electrabel, de uitbater van de Belgische kerncentrales. De milieuorganisatie voerde daarom actie aan de hoofdzetel van de nucleaire waakhond, waar het een spandoek ophing. Het FANC zelf pareert de kritiek.

Greenpeace klaagt onder meer aan dat het FANC voor meer dan 75 procent rechtstreeks betaald wordt door Engie/Electrabel, wat “ernstige risico’s op belangenconflicten creëert”. “Uit een analyse van de financiën blijkt dat in 2015 niet minder dan 19,6 miljoen van de 26,1 miljoen euro totale omzet rechtstreeks afkomstig is van het Franse bedrijf”, zegt de milieuorganisatie.

“Deze financiële afhankelijkheid roept sterke vragen op over de beslissingen van vorig jaar, toen het FANC aanvaardde om de scheurtjesreactoren opnieuw op te starten en de oudste centrales tien jaar langer te laten draaien”, zegt Eloi Glorieux, nucleair deskundige bij Greenpeace. “Iedere gesloten reactor betekent immers geldverlies voor het FANC. En niet een beetje: bij een sluiting van Doel 3 en Tihange 2, en Doel 1 en 2 verliest het bijna een derde van zijn omzet.”

Bij het FANC doet men de kritiek af als oud nieuws. “Het is inderdaad zo dat het FANC gefinancierd wordt door de houders van vergunningen en erkenningen. Dat staat zelfs zo op onze website”, zegt woordvoerster Ine Wenmaekers, die verzekert dat de onafhankelijkheid daarbij niet aangetast wordt en dat de beslissing voor de levensduurverlenging van de kerncentrales daardoor niet beïnvloed werd.

“Wij geven daarbij overigens enkel de technische goedkeuring, het is uiteindelijk de regering die de knoop doorhakt en de eigenlijke beslissing voor verlenging neemt”, zegt Wenmaekers. “Wij hebben trouwens verschillende scenario’s klaarliggen voor de financiële gevolgen van een eventuele kernuitstap.”