© RR

Verdachte van verijdelde aanslag Parijs riskeert 3 jaar cel voor inbraken

Het parket Halle-Vilvoorde heeft dinsdag een gevangenisstraf van 3 jaar geëist tegen Reda Kriket, de man die op 24 maart opgepakt is in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt omdat hij een terreuraanslag zou voorbereiden. Kriket stond voor de Brusselse correctionele rechtbank terecht voor een reeks inbraken en inbraakpogingen die hij begin juni 2015 zou gepleegd hebben in Sterrebeek.

Kriket zit in Frankrijk in de cel nadat hij op 24 maart werd opgepakt in Boulogne-Billancourt. De 34-jarige man zou volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken vergevorderde plannen gehad hebben om een aanslag te plegen. Bij een huiszoeking in een andere Parijse voorstad werden verschillende kalasjnikovs en explosieven aangetroffen.

In juni 2015 stond de man in Brussel nog terecht in een groot proces rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Kriket werd toen tot 10 jaar cel veroordeeld omdat hij een belangrijke rol zou gespeeld hebben bij de financiering van de filière, die tientallen jongeren zou geronseld hebben om naar Syrië te vertrekken. Zo verklaarde een medeverdachte dat Reda Kriket hem 12.000 euro cash toestopte en dat Kriket overvallen pleegde en zich bezighield met “ghanima”, het verzamelen van “oorlogsbuit”. In het derde trimester van 2014 zou Kriket zelf naar Syrië vertrokken zijn.

Kriket werd in dat proces bij verstek veroordeeld en het vermoeden bestond dat de man toen nog in Syrië zat en pas eind 2015 naar Frankrijk terugkeerde. In werkelijkheid was hij toen al terug in België want in juni 2015 zou hij immers in één en dezelfde nacht twee inbraken, vier inbraakpogingen en één gewone diefstal gepleegd hebben in Sterrebeek.

Het parket Halle-Vilvoorde heeft nu 3 jaar cel geëist tegen de man, die opnieuw verstek liet gaan. Het vonnis valt op 7 september.