© Dirk Vertommen

Sven Nys opent zijn ‘Cycling Center’ op Balenberg: “Ik ben heel fier”

Sven Nys heeft dinsdagochtend in Baal, op de flanken van de Balenberg, het Sven Nys Cycling Center geopend. “Het is geen museum”, benadrukte de Kannibaal van Baal, “het is een belevingscentrum waar de bezoeker het veldrijden in al zijn facetten ontdekt. Actief en passief, je kan zelf op de fiets de buurt verkennen.”

Ruim twee jaar geleden groeide het idee om een centrum rond veldrijden, maar ook rond andere offroad-disciplines in het leven te roepen. Het resultaat is meer dan een museum, want eens de buiteninfrastructuur af is, kunnen de bezoekers ook zelf op een parcours rond de Balenberg fietsen, op een groot deel van het parcours waar ook de GP Sven Nys wordt verreden. Voorts is er ook een Balenbergwandeling van 11,3 kilometer, is er een Balenbergfietsroute van 36 kilometer en een bewegwijzerde route van 23 kilometer voor mountainbikers.

Het belevingscentrum bevat voor elke fietsliefhebber wat wils. Onder de kampioenentruitjes door wandelen de bezoekers van het ene historische wielermoment naar het andere. Er is een virtueel bezoek aan de camper van de broers Aerts om te zien hoe zij zich voorbereiden op een cross. Sportievelingen kunnen in een zandbak testen hoe ver zij zelf geraken en er is ook een mogelijkheid om zich te laten testen in het Energy Lab dat bij het centrum behoort. Vanaf 2 juli is het centrum open voor het publiek, vanaf 3 september is de buiteninfrastructuur toegankelijk.

“Het is een uniek project"

© Dirk Vertommen

Een centrum dat zijn naam draagt. Sven Nys was een trots man. "Ik ben heel fier dat we dit op poten hebben kunnen zetten", zei hij. "Met de NV Balenberg als private partner en heel wat publieke instanties: de provincie Vlaams Brabant, de gemeente Tremelo en ook de Vlaamse overheid. Het is een uniek project."

Er is al het Wielermuseum in Roeselare, het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde en nu dus ook een centrum dat zich specifiek richt op de liefhebbers van het veldrijden. "Je kan in je carrière veel successen boeken", zei Nys, "maar als je dan ook op het eind je droom kan realiseren met zo'n centrum, kinderen je lievelingssport kan laten ontdekken en hen kan laten genieten, dan betekent dat heel veel. Ik ben hier heel trots op. Als kind al kwam ik hier ravotten, bij goed weer of in de sneeuw, ik heb hier met mijn fiets vaak kunstjes uitgehaald. Nu, zoveel jaar later, is dit een groots project. Ik ben blij dat ik dit in de laatste twee jaar van mijn carrière mee heb kunnen realiseren."

Helemaal klaar is het centrum nog niet. Vooral de buiteninfrastructuur vraagt nog wat werk, het slechte weer speelde daarin een felle tegenstander. "Tegen 3 september zal het af zijn", maakt Nys zich sterk. "Dan vindt hier ook de Sven Nys Classic plaats, is er een fandag van Telenet-Fidea (zijn nieuwe team, red) en zal iedereen het centrum helemaal in al zijn facetten kunnen ontdekken. Of ik hier nu elke dag te zien zal zijn? Dat verlangt de bezoeker of het publiek misschien, maar dat is niet haalbaar", stelde Nys.

"Er is hier al heel veel te zien: ik geef uitleg bij bepaalde zaken, maar het gaat niet alleen om mij. Je leert door het zand rijden met Niels Albert, Tom Meeusen vertelt je meer over de balkjes. Het veldrijden staat centraal. Ik ga proberen om hier vaak te zijn, heb hier zelf een bureau en zal hier wel mensen ontvangen, af en toe met de ploeg iets doen hier in het centrum, maar dit is niet mijn museum. Er zijn hier genoeg mensen om iedereen van deskundige uitleg te voorzien."

Toeristische trekpleister

Het Sven Nys Cycling Center is een project met meerdere partners. “Dit zal een toeristische trekpleister worden voor heel Vlaanderen”, meent Paul Dams, burgemeester van Tremelo.

Niets dan trotse gezichten dinsdagochtend op de Balenberg. De vervallen villa heeft plaats geruimd voor een modern belevingscentrum rond veldrijden en andere fietssporten. “In Vlaanderen moeten we inzetten op de troeven die ons onderscheiden van onze buurlanden. We zetten in op authenticiteit, beleving, waar we van houden en wat ons kenmerkt”, sprak minister van Toerisme Ben Weyts. “Vlaanderen is koers, wielrennen: cross maakt deel uit van ons DNA. Met zo’n centrum trek je toeristen uit de hele wereld aan. Je kan als het ware verschillende centra bezoeken in Vlaanderen: in Oost-Vlaanderen heb je het Centrum Ronde van Vlaanderen, in Limburg Bike Valley, er is het Wielermuseum in West-Vlaanderen en nu ook een centrum rond veldrijden, rond een van de grootste crossers in ons land en ook bekend daarbuiten. Dit zal toeristen lokken, maar ook liefhebbers in Vlaanderen zelf.”

© BELGA

“Het is geen museum”, benadrukte Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme van de provincie Vlaams-Brabant. “Het is een belevingscentrum waar je wordt ondergedompeld in de sfeer van veldrijden: je ziet de pijn, het afzien, de truitjes. Het is voor kinderen, voor scholen, voor toeristen die voorts ook het Hageland kunnen ontdekken bij een bezoek.”

“We hebben hier Roland Liboton, Niels Albert, Sven Nys”, eindigde gedeputeerde Marc Florquin, “grote toppers in de cross hebben hier hun roots. We hopen hier een nieuwe kampioen te laten opstaan, te laten groeien en daar kan zo’n centrum, met de beleving van het veldrijden, alleen maar toe bijdragen.”

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

Meer over Sven Nys