© Photo News

Wilmots geeft uitleg over blessure van Hazard en vervanging van Vermaelen

Bondscoach Marc Wilmots blikt vol vertrouwen vooruit op de kwartfinale van vrijdag tegen Wales: “Nu we in de kwartfinale zitten, hebben we nog één doel: de finale halen.” De bondscoach stelde ook iedereen gerust over de afwezigen op training: Eden Hazard en Thomas Vermaelen.

Wim Conings in Bordeaux

Eden Hazard en Thomas Vermaelen ontbraken op training maar Wilmots stelde achteraf iedereen gerust:

“Bij de rust tegen Hongarije heeft Hazard iets aan zijn quadriceps gevoeld, een contractuur. Hij krijgt nu nog verzorging maar zou één dag voor de match weer 100% moeten zijn. Vermaelen heeft een beetje overal pijn, nadat hij vier sterke matchen speelde. Hij is over zijn limiet gegaan, al zijn spieren zijn stijf. Ik heb hem gezegd: ik wil je niet meer zien, neem maar rust.”

Vermaelen is bovendien geschorst en moet centraal achterin dus worden vervangen. Meest voor de hand liggende opties centraal achterin naast Toby Alderweireld zijn Jason Denayer of Jan Vertonghen. Kiest Wilmots voor die tweede optie - Vertonghen van de linkerflank naar het centrum trekken - komt er op links een plaatsje vrij voor Jordan Lukaku. Buiten Denayer of Vertonghen kan Wilmots ook nog Laurent Ciman of Christian Kabasele in de basis droppen. "Mijn spelers zijn klaar, ik heb voldoende alternatieven. Straks bekijk ik nog enkele wedstrijden van Wales op dvd. We gaan Wales goed bestuderen, ik heb in ieder geval nog enkele dagen de tijd om een beslissing te nemen."De bondscoach liet wel al wat in zijn kaarten kijken en lijkt de voorkeur te zullen geven aan Jason Denayer. “Mijn criteria om Vermaelen te vervangen? Eén of twee spelers wisselen. Normaal gezien hebben we Thomas om de snelheid van Bale op te vangen, maar hij is geschorst. Dus moeten we een collectieve oplossing vinden. Iedereen kent zijn rol intussen, we zijn aan het groeien. Ook de invallers duwen iedereen naar hun topniveau.”

Net voor Wilmots de pers te woord stond, reageerde Carrasco nog opvallend scherp op de kitiek op zijn prestaties. “Carrasco is aan het groeien, de pijn aan zijn enkels verdwijnt. Tegen Zweden koos ik voor hem om hun back te neutraliseren. Een tactische keuze? Voor één keer heb ik eens aan de tactiek gedacht, ja”, antwoordde Wilmots zelf met een duidelijk sneer naar kritiek op zijn aanpak.

“We kennen Wales goed”

De Rode Duivels zullen een oplossing moeten vinden om de vijfmansdefensie van Wales te ontwrichten. “Wij spelen niet met één maar met vier spitsen. Ook De Bruyne speelt zo goed als voorin. Lukaku vermoeit de verdedigers. Elke keer Courtois een bal ontzet, zit hij erbij. Hij is constant in beweging.”

“We kennen Wales goed. Zij hebben geweldige evolutie doorgemaakt en hebben twee topspelers in hun ploeg, Ramsey en Bale. We hebben in de kwalificaties één keer verloren door een individuele fout van Nainggolan. Maar ook toen hebben we kansen genoeg gehad.”

Gareth Bale is dit EK al goed voor drie treffers en één assist, de bondscoach weet hoe hij het gevaar-Bale wil aanpakken. "Hij heeft een vrije rol en is een beetje overal, zowel op de flanken als in de spits. Ik ga echter geen speler op hem plakken, we gaan hem collectief opvangen."

"Wij zijn geen favoriet"Door hun uitstekende prestatie van zondag tegen Hongarije hebben de Rode Duivels hoge ogen gegooid in binnen- en buitenland en daardoor zijn de verwachtingen ook toegenomen. "Of ik ons nu tot favoriet bestempel? Zeker niet", zei Wilmots.

"Kijk maar naar Engeland, dat gisteren ook favoriet was tegen IJsland en met 1-2 verloor. Het is gewoon heel moeilijk om tegen een defensief blok te spelen. Wij kunnen vrijdag eventueel ook afwachten en de kat uit de boom kijken, maar dat is niet onze filosofie, wij willen het spel maken. We spelen elke match om te winnen en dat is nu niet anders. We hebben nu twee kwartfinales bereikt in twee jaar tijd (die van nu en die van twee jaar geleden op het WK in Brazilië), slecht is dat niet. Uiteraard willen we zo ver mogelijk doorstoten en tot het uiterste gaan."