© Photo News

Alderweireld: “Er zijn twee logische opties om Vermaelen te vervangen”

Toby Alderweireld stond vandaag de pers te woord na de training van de Rode Duivels. De verdediger is aan een ijzersterk tornooi bezig en laat er geen twijfel over bestaan: “Het doel is het EK te winnen.”

Wim Conings in Bordeaux

Alderweireld speelde nu al vier sterke wedstrijden met Vermaelen naast zich in het centrum. Maar de verdediger van Barcelona is geschorst tegen Wales en moet dus vervangen worden.

“Jan (Vertonghen) kan centraal komen of Denayer kan erin komen: dat zijn volgens mij de meest logische opties”, aldus Alderweireld. “Jan voelt zich goed op links bij de Rode Duivels, ik ben echt onder de indruk van hem op dit toernooi. Hij is defensief sterk en draagt aanvallend ook bij. Maar hij is klaar zich op te offeren voor de ploeg als Wilmots dat vraagt. Of Jan of Jason nu in plaats van Vermaelen komt, het zijn allebei jongens met ervaring.”

“Dat ikzelf bijna nooit overtredingen maak? Dat is omdat ik veel in positie probeer te blijven. Als ik instap, neem ik risico.”

De sfeer is opperbest bij de Rode Duivels, bevestigt Alderweireld. “Die drie clean sheets op rij deden deugd: het doel is het EK te winnen. Je voelt wel dat iedereen elkaar beter en beter begint te kennen. En als de resultaten beter zijn, wordt het makkelijker om te lachen.”

Wales belooft echter een taaie brok te worden, zoals de Rode Duivels met 1 op 6 in de kwalificatiematchen al mochten ondervinden.

“Wales is verdedigend sterker dan Zweden en heeft ook meer goede spelers voorin”, weet Alderweireld. “Bale is erg snel en kan ook goed trappen vanop afstand. Maar ze hebben ook jongens als Ramsey of Allen.”

De match leeft in België, zeker nu er in het nabij gelegen Rijsel wordt gespeeld. Ook Alderweireld kreeg al heel wat vragen om tickets. “We weten als speler nog niet hoeveel tickets we krijgen van de UEFA voor de match tegen Wales, maar als ik er 30 of 40 zou krijgen, dan krijg ik die wel weg.”

“Premier League moet toch eens nadenken over meer rust”

Alderweireld voetbalt met Tottenham in Engeland, een land dat in rouw is na de uitschakeling. De hoogstaande maar loodzware Premier League eist blijkbaar zijn tol.

“Na een lang seizoen is het nu wat bijbenen, je moet je mentaal erg goed focussen op wat komt”, beaamt de verdediger. “Misschien moet de Premier League toch eens nadenken over meer rust. In de winter, als andere competities rust hebben, wordt het in Engeland juist nog heviger. En dikwijls wordt een toernooi als het EK beslist op basis van hoe fris je nog zit op fysiek vlak.”

Tot slot kreeg Alderweireld nog een vraag over Batshuayi, die gelinkt wordt aan Tottenham: “Of ik hoop dat Batshuayi naar Tottenham komt? Ja, natuurlijk. Hij heeft heel veel kwaliteiten. Het probleem is natuurlijk dat Tottenham op die positie al Harry Kane heeft, terwijl er nog veel interesse is voor Batshuayi.”