Europees commissievoorzitter Juncker tegen Farage: "Wat doen jullie hier nog?"

Het Europees Parlement is dinsdag in spoedzitting bijeengekomen om de uitslag van het Britse EU-referendum te bespreken. De beslissing van de Britten om de EU te verlaten, zorgt voor een bijzonder emotioneel debat.De voorzitter van de Europees Commissie Jean-Claude Juncker haalde hard uit naar de Britse anti-Europese partij UKIP. "Wat doen jullie hier nog?" vroeg hij hen.

"We moeten de Britse democratie respecteren", zei Juncker in zijn toespraak voor het parlement en dat werd op een spaarzaam applaus onthaald door de leden van UKIP. "Dit is de laatste keer dat jullie hier applaudiseren", recpliceerde Juncker. "Ik ben ook enigszins verbaasd dat jullie hier zijn. Jullie strijden voor een uittreding. De Britten hebben voor een uittreding gekozen. Wat doen jullie hier nog?" ging hij verder.

Nigel Farage, het boegbeeld van UKIP volgde de toespraak in het Duits en Frans met de hoofdtelefoon op en vanachter een Engels vlaggetje op zijn bureau. Voor de sessie hadden de twee elkaar nog even gesproken in wat een gemoedelijke ontmoeting leek.

Juncker liet wel verstaan dat hij zich niet zou verontschuldigen omdat hij ‘bedroefd’ was door het resultaat van het Britse referendum. "Ik ben geen robot’, zei hij. ‘Ik ben geen grijze bureaucraat."

Juncker drong er bij de Britten ook op aan om snel duidelijk te maken hoe ze hun nieuwe relatie tot de EU zien. Hij benadrukte wel dat hij zijn medewerkers nog geen gesprekken met de Britten laat opstarten voor Londen de procedure om de EU te verlaten officieel opgestart heeft.

Juncker had ook nog een woordje over voor zijn critici zoals de Duitse pers en enkele oost-Europese politici die op zijn aftreden lijken aan te dringen. "Ik ben niet moe of ziek, zoals de Duitse kranten zeggen", zei de 61-jarige Juncker. ‘Ik zal tot mijn laatste adem vechten voor een verenigd Europa.’

Juncker had speciaal voor de gelegenheid zijn 27 commissarissen allemaal meegebracht, ook de ontslagnemende Britse commissaris Jonathan Hill, die van zijn collega’s en een deel van de parlementsleden een staande ovatie kreeg.

Lees meer over de Brexit