© Shutterstock

Met deze tips word je niet ziek op vakantie

Niets zo vervelend als de eerste dagen van je vakantie niet optimaal te beleven omdat je ziek bent. De Nederlandse hoogleraar Ad Vingerhoets, verbonden aan de Universiteit Tilburg, heeft tips om verkoudheden en co op reis te voorkomen.

vwh

Vrijetijdsziekte

Ziek worden als je eindelijk een paar weken vrij hebt is niet abnormaal. Volgens Vingerhoets is de zogenaamde ‘vrijetijdsziekte’ een logisch gevolg van een periode waarin je hard hebt gewerkt. “Vaak is het een vorm van extreme vermoeidheid”, zegt hij in een interview met de Nederlandse omroep NOS. Volgens de hoogleraar kunnen de hersenen van een mens maar een beperkte hoeveelheid informatie verwerken. Hij beweert dat ons hoofd in drukke tijden daarom vol zit met pijntjes die niet helemaal tot ons doordringen. “Valt het werk weg, dan besef je pas dat je je belabberd voelt. Vergelijk het met voetballers na negentig minuten match. Pas na de wedstrijd hebben ze door dat ze pijn hebben”, klinkt het.

Ontregeld afweersysteem

Naast extreme vermoeidheid kan je ook flink ziek worden en, bijvoorbeeld, grieperig in bed liggen. Vingerhoets suggereert dat er op zo’n moment wellicht adrenaline in het spel is. “Wie fysieke of mentale inspanningen levert, maakt adrenaline aan die nodig is om puik te presteren”, zegt hij. Het gevaar? Volgens de expert blijft je lichaam na een lange, drukke periode op het werk echter adrenaline produceren. Dat kan ertoe leiden dat je met een dosis onnodige energie zit, die je afweersysteem door elkaar schudt.

Hoe voorkomen?

Vingerhoets heeft enkele tips om kwaaltjes tijdens die langverwachte vakantie te voorkomen. Minder hard werken is er een van, maar ook minder koffie en alcohol drinken speelt volgens hem in het voordeel van je gezondheid. “Probeer om bewuster te leven. Evalueer de grens tussen je privéleven en het werk. Als je het besef hebt dat er iets met je aan de hand is, dan kan dat inzicht voldoende zijn om het rustiger aan te gaan doen en ziek worden op vakantie te voorkomen. Heb je het zelf niet echt in de hand, dan is het geen slecht idee om de hulp van een therapeut in te roepen”, zegt Vingerhoets.

Daarnaast is sporten voor je op reis vertrekt een goed idee om die overtollige adrenaline kwijt te kunnen. Deze tip is ook handig om weekends gezond in te gaan. “Sporten is preventief trucje waarmee je de kans op dat grieperige gevoel verkleint, want je bouwt meer weerstand op. Het komt erop neer om van een stressvolle situatie op het werk, langzaam over te schakelen naar een ontspanningsfase. Ga na je laatste werkdag dus niet op café, maar naar de sportschool”, klinkt het.

Niet te missen