© AN

Bijna één schoolfactuur op de tien blijft onbetaald

Steeds meer ouders kunnen of willen de schoolfactuur van hun kind niet betalen. Uit onderzoek van Intrum Justitia blijkt dat een kwart van de schoolfacturen te laat wordt betaald, bijna één op de tien wordt helemaal nooit betaald.

Koen Snoekx

Steeds meer scholen worden geconfronteerd met onbetaalde schoolfacturen. Een probleem dat de laatste jaren steeds toeneemt. Zo ziet de helft van de directies het aantal onbetaalde facturen stijgen, zo blijkt uit onderzoek van Intrum Justitia. Een kwart van de schoolfacturen wordt te laat betaald, bijna één op tien wordt helemaal nooit betaald. Eén op drie scholen doet een beroep op een deurwaarder, advocaat of incassobureau om het geld terug te vorderen.

De voornaamste redenen voor het problematisch betaalgedrag zijn financiële problemen van de ouders (76%), slordigheid en vergeetachtigheid (72%) of het bewust niet betalen van de factuur (30%).

Omdat scholen zich bewust zijn van de financiële moeilijkheden bij ouders, biedt 93 procent van de schooldirecties de mogelijkheid aan om de facturen gespreid te betalen. 45 procent van de scholen biedt in sommige gevallen ook korting aan op de factuur. Twee derde van de scholen organiseren allerlei activiteiten om de factuur te drukken. Het organiseren van eetfestijnen is met 45 procent het populairst, gevolgd door de verkoop van allerlei producten (35%).