Waarom Joachim Löw aan zichzelf ruikt…

En opnieuw zat de coach van Duitsland, Joachim Löw, in een onbewaakt moment tijdens de wedstrijd tegen Slovakije aan zichzelf te ruiken. Dit keer controleerde hij voor het oog van de camera zijn eigen okselgeur. Eerder deed hij dat al met zijn edele delen. Walgelijk ventje of toch normaal gedrag?

MaLu

Aangetrokken worden door zweet, is helemaal niets onnatuurlijk. Zweet bevat feromonen en wie van de geur van zijn eigen zweet houdt, moet dus ook beslist veel feromonen in dat zweet hebben en dat is eigenlijk een goede zaak.

“Apen doen het ook,” zegt bio-ingenieur Chris Callewaert die door zijn studies over okselzweet in het wetenschappelijk milieu bekend staat als doctor Armpit. “Ze ruiken aan hun eigen oksel en poep. Vermoedelijk heeft het dus toch iets te maken met ons oerinstinct. De zweetklieren onder de oksel, in de genitale zone en rond de tepels zijn apocriene klieren waar veel meer hormonen vrijkomen door bacteriën. Normaal zorgen die geuren voor een vorm van herkenning om een goede paringpartner te vinden. In het geval van Löw is het best mogelijk dat die geur hem rustig maakt in stresserende omstandigheden.”

Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat we onze eigen geur –in tegenstelling tot die van anderen- niet afstotelijk vinden. “De bacteriën veroorzaken bij iedere persoon een unieke geur en onze eigen geur is het meest herkenbaar.” Terwijl een vreemde geur –in de oertijd- wees op de aanwezigheid van nakend gevaar.