© Photo News

Regering pakt begroting pas na zomervakantie aan

Het ziet ernaar uit dat de federale regering pas na de zomervakantie de begrotingsopmaak voor volgend jaar aanpakt. Dat schrijven de kranten De Tijd, Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag. Wellicht komt het dossier donderdag ter sprake op het kernkabinet.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de ploeg-Michel rond 21 juli de begrotingsoefening zou afronden. Nu valt in regeringskringen te horen dat er te veel onduidelijke factoren zijn. De kranten citeren daarbij de impact van de Brexit op de Belgische economie, maar ook de onzekerheid over de belastingsinkomsten.

Ook speelt het scenario van vorig jaar mee. Toen sloot de regering voor het zomerreces een akkoord over de begroting en de taxshift. Die deal was niet geheel sluitend, waardoor de onderhandelaars in september opnieuw rond de tafel moesten gaan zitten. Bovendien is het nog wachten tot eind volgende week alvorens het monitoringcomité de precieze begrotingsinspanning heeft becijferd en vertrekt premier Charles Michel volgende maand nog naar de NAVO-top in Warschau.

Voor volgend jaar moet de federale regering op zoek naar 3 miljard euro. Om een evenwicht in 2018 te bereiken, is over twee jaar tijd een inspanning van 8 miljard euro nodig. Voor Europa moet er pas op 15 oktober een akkoord op tafel liggen.