© Pieter-Jan Vanstockstraeten

© De Collega’s

thumbnail: null
thumbnail: null

Stiefmoeder Helmut Lotti: “Verkracht door bekende acteur"

Luc Lotigiers (68), de vader van Helmut Lotti, en actrice Nel Rosiers (66) zijn bijna twintig jaar getrouwd. In al die jaren hebben ze intens samengeleefd. Maar dat was niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig was zoon Helmut er wanneer het minder goed ging.

nadb

Vader Luc Lotigiers sukkelt al een tijdje met zijn gezondheid. Een aanslepend probleem met een uit de kluiten gewassen niersteen heeft hem verzwakt. Maar toch is hij samen met actrice Nel Rosiers, die naam maakte als Mireille Puis in ‘De Collega’s’, vooral dankbaar. In de eerste plaats voor een mooie geste van zoon Helmut.

“We moesten weg uit onze vorige woonst”, vertelt Nel in Dag Allemaal. “We hadden daar een heel slechte huisbaas, alles verkommerde. Ook voor Luc zijn gezondheid was dat niet goed. En toen kwam Helmut met een mooi voorstel: eerst mochten we in een huis van hem in Burcht wonen, en sinds kort verblijven we op zijn appartement in Knokke.”

Het koppel is intussen bijna twintig jaar getrouwd, en in al die jaren hebben ze intens samengeleefd. In goede en in kwade dagen. Zowel Luc als Nel - die nu gepensioneerd zijn - zijn lange tijd werkloos geweest.

Verkrachting

Bij Nel was haar acteercarrière doodgebloed. Hoewel ze onlangs aanwezig was op de première van een nieuwe toneelvoorstelling rond ‘De Collega’s’, was haar afscheid bij het programma er één in mineur.

“Ik moest via een brief vernemen dat er geen verhaallijnen meer waren voor mijn personage Mireille”, zegt ze in Dag Allemaal. “Wat pertinent onwaar was. Ik had zelf een mooi verhaal voorgesteld, dat ze later nog hebben gebruikt zelfs. Ach, ik had de schijn ook tegen, waardoor mijn acteercarrière is doodgebloed. (...) Er werd geroddeld. Dat ik niet meer moest werken omdat ik samen was met Luc. Ooit hoorde ik zelfs dat er een gerucht de ronde ging: “Nel, daar moogt ge nog niet naar wijzen of ze roept al dat ze verkracht is.”

Een heel pijnlijke roddel aangezien de actrice ooit echt verkracht is. “Een bekende collega, die een reputatie als playboy had”, vertelt ze in het weekblad. “Hij bracht me naar huis na een reisvoorstelling. Hij legde zijn hand op mijn knie. Ik liet het toe, wat wellicht fout was. Maar hij was gevaarlijk aan het zigzaggen op de baan en zou pas stoppen wanneer hij dat mocht doen. En daarna maakte ik een tweede fout, door te wijzen op een dreef waar ik ooit een avontuurtje had beleefd met mijn man. Ik wou hem duidelijk maken dat ik genoeg aan mijn trekken kwam zonder hem, maar hij zag het als een uitnodiging... (...) Die zetel ging plots plat, en voor ik het wist lag hij met zijn volle gewicht op mij. Hij fluisterde in mijn oor dat hij ervan genoot dat ik me zo verzette tegen hem. Vreselijk...”

Een klacht heeft ze destijds niet ingediend, maar dat zou ze gerust nu nog willen doen. “Maar niet openbaar. Ik, hij en een aantal magistraten op een bureau zodat hij zich kan verontschuldigen. Het moet zelfs niet op papier staan. Die man heeft nu een vrouw en kinderen, die moeten daar niet van afzien. Ik vind het vooral jammer dat daardoor jaren achter mijn rug werd gepraat, als zou ik een kruidje-roer-me-niet zijn.”