© Marc Herremans

Gents hof van beroep geeft radiopresentator gunst van de opschorting in verkrachtingszaak

De 35-jarige lokale radiopresentator die een vrouw verkrachtte tijdens een uitzending, maar in een veelbesproken vonnis van de Gentse correctionele rechtbank de opschorting kreeg, krijgt in beroep dezelfde gunst. Dat heeft het Gentse hof van beroep dinsdagmorgen beslist.

Hij moet zich nu wel twee jaar houden aan probatievoorwaarden, zoals het volgen van een aangepaste psychotherapie en het zich onthouden van druggebruik.

De feiten gebeurden eind 2014 in een radiostudio van Urgent.fm in Gent. Slachtoffer en dader hadden elkaar op het festival Gent Jazz leren kennen en hadden af en toe gechat met elkaar. De vrouw kwam naar de radiostudio en er werd gekust. De beklaagde raakte “dermate opgewonden dat hij slachtoffer zonder toestemming penetreerde”, aldus de rechtbank, die aanvaardde dat het “niet om een brutale verkrachting” ging.

De man werd schuldig bevonden aan verkrachting en werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, maar hij kreeg opschorting van straf.

Het vonnis zorgde voor hevige kritiek en er ontstond een polemiek over de beslissing van de rechtbank. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) opperde het idee om rechters de mogelijkheid te ontnemen om in verkrachtingszaken de gunst van de opschorting uit te spreken en stelde dat rechters een betere vorming moeten krijgen om om te gaan met verkrachtingszaken. Het College van Hoven en Rechtbanken vond dat daardoor de principes van de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechter in gevaar kwamen.