© Kevin Mathijs

Internationale Ironman triatlon komt naar Bilzen

Op zondag 31 juli wordt voor de tweede keer de Ironman triatlon met start en finish in Maastricht georganiseerd. Bilzen is dit jaar partnerstad van het grootste duursportevenement ter wereld en zorgt zo voor een absolute primeur. Nooit eerder vond de wedstrijd gespreid over twee landen plaats. De Ironman Maastricht-Limburg is daarmee een perfect symbool van grensoverschrijdende samenwerking met mondiale uitstraling.

Kevin Mathijs

In 2015 namen circa 800 atleten deel aan de triatlon. Dit jaar zullen er dat ongeveer 2.000 zijn uit 56 verschillende landen, tot Thailand, Peru en Kenia toe. Zij nemen de uitdaging aan om 3,8 km te zwemmen, 180 km te fietsen en 42,2 km hard te lopen. Ook het publiek komt van overal ter wereld. “Deze editie wordt een nog groter feest”, klinkt wedstrijddirecteur Emiel Frambach enthousiast. “Als organisatie zijn we erg blij met het partnerschap van Bilzen. Met de Ironman Maastricht-Limburg zetten we onze streek definitief op de kaart als een topsportregio.”

“De beslissing om in dit verhaal in te stappen was van meet af aan evident”, vervolgt schepen van sport Guy Swennen. “Bilzen is een hele sportieve stad, zowel wat infrastructuur betreft als qua aantal inwoners dat actief met sport bezig is. Wij zetten onze schouders onder elk initiatief dat mensen stimuleert om aan beweging te doen. De Ironman Maastricht-Limburg is een modelvoorbeeld van waartoe een grensoverschrijdende aanpak kan leiden. Deze wedstrijd overstijgt het louter sportieve. Denk maar aan alle positieve gevolgen op het vlak van toerisme en economie.”

Na het zwemtraject in de Maas in Maastricht krijgen de deelnemers een fiks fietsparcours voorgeschoteld. Dat passeert twee keer op Bilzers grondgebied met de Markt als hotspot tussen 9 en 16.30 uur. Winnaar van vorig jaar Bas Diederen heeft er alvast zin in: “De route in Belgisch Limburg is een echte uitdaging, met veel bochtenwerk en zware beklimmingen. Desondanks wordt het toch weer genieten, zeker als de zon schijnt. Laat er geen twijfel over bestaan: ik ga opnieuw voor de eerste plaats!”

Mario Appermans, bezieler van het Bilzerse Triatlon Team Limburg, hielp het fietsparcours aan deze kant van de grens uit te stippelen en zal op 31 juli ook aan de start staan: “Ik doe niet mee om te winnen, daarvoor is de concurrentie te sterk. Ik wil vooral anderen ertoe aanzetten om ook aan sport te doen. Dat hoeft niet meteen een volledige triatlon te zijn (lacht). Onze sport draait om passie, respect en zoeken naar een balans. Allemaal dingen die ook essentieel zijn in het dagdagelijkse leven.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio