© Kevin Mathijs

Stad en De Lijn gaan stationsomgeving vernieuwen

Mobiliteit in al haar facetten blijft een prioriteit voor het Bilzerse beleid. Een belangrijk dossier in dat verband is de herinrichting van de stationsomgeving. Zowel de stad als De Lijn zijn het erover eens dat het tijd is voor een grondige vernieuwing van het plein voor het stationsgebouw. Bovendien werd ook de overweg tussen de Hasseltsestraat en Sint-Lambertuslaan eind juni aangepast met kortere wachttijden als resultaat.

Kevin Mathijs

De slagbomen gaan vanaf nu automatisch omhoog en omlaag. Om te vermijden dat er iemand komt vast te zitten, installeerde Infrabel halve slagbomen. Uiteraard dient de signalisatie altijd te worden gerespecteerd en is het geenszins de bedoeling dat men tussen de slagbomen gaat slalommen. De stad contacteerde hiervoor de nabijgelegen school zodat zij hun leerlingen het nieuwe systeem kunnen toelichten. Voorts plaatste Infrabel een extra signalisatiepaal voor wie uit de Kapelstraat komt.

De aanpassingen betekenen eveneens goed nieuws voor de chauffeurs onderweg naar Bilzen-centrum of richting Beverst. De legendarische wachttijden van weleer verminderen namelijk drastisch. Tot voor kort waren deze afhankelijk van de medewerker in het station, die de slagbomen van op afstand bediende. Voortaan is de wachttijd beperkt tot een drietal minuten bij treinen die richting station sporen. Voor de toestellen die van het station komen, is dat circa drie minuten plus de tijd die passagiers nodig hebben om op te stappen. Bij passerende goederentreinen blijven de slagbomen niet langer dan 45 seconden gesloten.

Dan zijn er de plannen voor de vernieuwing van de stationsomgeving. De stad sloot hiertoe een samenwerkingsovereenkomst af met De Lijn. Bedoeling is dat de effectieve werken volgend voorjaar van start gaan en eind december 2017 klaar zijn.

De plannen voorzien o.a. in een busstation met minstens acht halteplaatsen voor gelede bussen, wachthuisjes voor de reizigers en groene elementen om het plein een gezellige uitstraling te geven. De aankondiging van de autobussen gebeurt digitaal en in realtime, zodat men precies weet wanneer de bus in aantocht is. De Lijn zorgt tevens voor de sanering van de voormalige stelplaats, die in de toekomst dienst zal doen als parkeerruimte.

Tenslotte komt er evenwijdig met de spoorlijn een fietsverbinding tussen het station en de Sint-Lambertuslaan. Het traject loopt tussen de appartementsgebouwen van woonproject Belisa tot pal tegenover het Sint-Lambertuscollege. Op die manier krijgen de Bilzerse zwakke weggebruikers er een nieuwe veilige route bij.

De werken m.b.t. de stationsomgeving zullen gefaseerd worden uitgevoerd, kwestie zoveel mogelijk rekening te houden met de reizigers, plaatselijke handelaars en de scholen in de buurt.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio