© JOGe

Onbekenden steken kajaks in brand in Smeermaas

Twee jonge mannen hebben maandagochtend rond 4.00 uur brand gesticht bij de verhuurplaats van Kajak Maasland, op de Maasdijk in Smeermaas. Ze drongen binnen aan de zijkant via de hekken en stapelden vervolgens een groot aantal kano’s op elkaar. Met benzine werden de grote peddelboten dan in brand gestoken. Een buurvrouw merkte hen op en belde de politie.

JoGe

De schade is groot bij het bedrijf dat gespecialiseerd is kajakken en rafting op de Limburgse Maas. “Ik heb gezien dat de omheining die rond het hele terrein staat, aan de zijkant is opengebroken. Via de zijberm en doorheen de hoge netels zijn de mannen dan de opslagplaats binnengedrongen”, vertelt Louis Heemskerk (72), vader van de eigenaar.

Een buurvrouw merkte de brand op. “Ik hoorde rond 4.00 uur gestommel aan de kajaks. Ik zag twee jonge mannen met een zaklantaarn. Een van de mannen haalde de kajaks van de trailer en stapelde ze op een hoop. De andere was bezig met het vuurtje stoken. Er steeg een grote zwarte rookwolk op vanuit de boten. Meteen heb ik de hulpdiensten verwittigd”, vertelt ze.

De mannen hadden op dat moment al een hele hoop benzine over de kajaks gegoten. “De boten zijn gemaakt van polyethyleen. Grote delen zijn volledig weggesmolten. Zeven kajaks, waaronder enkele grote en zeer dure exemplaren, zijn volledig vernield”, aldus Louis van Kajak Maasland. “Dit is al de tweede brandstichting. Zes jaar geleden werden gingen tientallen kajaks en onze container op in het vuur, dat gebeurde op de verhuurbasis in Kotem. Gelukkig was de brandweer deze keer heel snel ter plaatse anders was de brand ook nu nog groter geweest. Want hier lagen 32 kajaks bij elkaar.”

De politie heeft ondertussen een onderzoek ingesteld. Van de daders is er nog geen spoor.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio