© EPA

“Recordaantal mensen via Middellandse Zee naar Italië sinds deal EU-Turkije”

Sinds het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije van kracht is, wagen meer asielzoekers dan ooit zich aan de levensgevaarlijke oversteek via de centrale route over Middellandse Zee. Dat zegt Fabrice Leggeri, de directeur van het Europese grensbewakingsbureau Frontex.

“Ondertussen komen vanuit Libië 13 tot 14 keer meer vluchtelingen naar Italië dan migranten uit Turkije naar Griekenland”, aldus Leggeri. “Nog nooit gebruikten zoveel mensen de centrale route over de Middellandse Zee.”

Het aantal illegale grensoverschrijdingen tussen Libië en Italië is dit jaar hoger dan alle andere illegale grensoverschrijdingen in de EU samen, aldus de Fransman. “Indien de migratiestroom vanuit West-Afrika richting Libië op hetzelfde niveau blijft, moeten we rekening houden met 300.000 mensen die dit jaar vanuit West-Afrika naar de noordelijke Maghreblanden vluchten, om daarna verder naar Europa te reizen”, klinkt het.

Het is niet duidelijk hoeveel van hen zich dit jaar nog per boot aan de oversteek zullen wagen. Leggeri waarschuwt echter ook nog dat Egypte steeds meer aan belang wint als vertrekpunt voor vluchtelingenboten richting Europa. De overtocht van Egypte via de Middellandse Zee is zeer gevaarlijk en duurt vaak langer dan tien dagen.

Leggeri roept de Europese Commissie in de kranten nogmaals op om vluchtelingen uit crisisgebieden meer mogelijkheden te bieden om op een legale manier naar de Europese Unie te reizen. Hij doet dat “niet alleen voor de bescherming van de migranten, maar ook om te vermijden dat terroristen en criminelen” de EU binnenkomen. De Frontex-chef denkt als oplossing bijvoorbeeld aan “bijzondere humanitaire vluchten vanuit de vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije of Jordanië” richting EU.