© Mercedes

Historisch 'bonussysteem' in de F1 afgeschaft?

Volgens een bericht in 'The Times' wil F1-baas Bernie Ecclestone een 'bonussysteem' van maar liefst 150 miljoen Britse pond afschaffen.

F1journaal.be

Er kwam in het verleden al veel kritiek op de huidige verdeling van het zogenaamde 'prijzengeld' in de Formule 1. Momenteel wordt er immers gewerkt met een systeem dat uit twee delen bestaat.

Enerzijds wordt er prijzengeld toegekend op basis van de prestaties in het kampioenschap, anderzijds krijgen sommige teams in totaal 150 miljoen Britse pond extra prijzengeld omwille van hun 'historische' betekenis en hun belang voor de Formule 1. Bernie Ecclestone wil daar echter verandering in brengen.

Ferrari, Mercedes, McLaren, Williams en Red Bull, ze graaien allemaal mee in het extra prijzengeld dat wordt verdeeld, maar dat gaat dus veranderen, of dat is althans de bedoeling. Ecclestone wil die verdeling van extra prijzengeld omwille van hun (historisch) belang voor de Formule 1 afschaffen, waardoor er een 'eerlijkere' verdeling van het prijzengeld in de plaats komt en dat voor alle teams.

Het grootste slachtoffer van die herverdeling zou Ferrari zijn. De Italiaanse renstal krijgt immers het grootste deel van al het extra prijzengeld. Ook teams zoals Mercedes zullen echter aanzienlijk moeten inleveren. Niet onmiddellijk, want er loopt momenteel nog een commerciële overeenkomst met de teams tot 2020. Daarna zou de nieuwe verdeling van de gelden moeten plaatsvinden.

"Ik vertelde Toto Wolff van Mercedes er al over," zei Bernie Ecclestone tegenover 'The Times'. "Ik ga alles grondig bekijken zodat ik een verdeling kan krijgen die evenwichtiger over al de teams verdeeld is."

"De Premier League heeft een goede manier om het prijzengeld te verdelen dus misschien is dat iets dat ook bij ons goed zou werken. Er zijn mensen die er van zullen houden en er zijn mensen die er onder zullen lijden."

Het systeem van de Premie League houdt in dat iedereen een basisbedrag krijgt en vervolgens een premie op basis van de prestaties.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: