© Archief

Eindelijk regels voor niet-dringend ziekenvervoer

Er komt een wettelijk kader voor de sector van het niet-dringend liggend ziekenvervoer in Vlaanderen. De ziekenfondsen, ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en ambulancediensten hebben een akkoord tot zelfregulering bereikt met strenge kwaliteitseisen. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil die regels in een decreet gieten.

Roel Damiaans

Het niet-dringend liggend ziekenvervoer is het vervoer tussen ziekenhuizen of tussen de woning van de patiënt en een medische instelling. Tot nu toe kreunde de sector onder totale wetteloosheid en wanpraktijken van sommige ambulancebedrijven. Roestige of ongekeurde voertuigen, ambulances zonder opgeleid personeel, torenhoge facturen, de patiënt was er steeds de dupe van. Jarenlang was er geen enkele vorm van controle.

Daar komt nu verandering in. Zo moeten er bij elk vervoer twee vervoerders zijn, een chauffeur en een patiëntbegeleider. De voertaal is verplicht Nederlands en er komt een checklist met medisch materiaal dat verplicht aanwezig moet zijn in elke ambulance. Wie niet voldoet aan de eisen, krijgt geen accreditatie meer om een ambulancedienst te runnen.

Lees er hier meer over.