DE KERN

Wij moeten de Brexit respecteren

De Britten hebben in een referendum beslist om de Europese Unie te verlaten. Moet dat nu heel snel gebeuren? Of is er tijd genoeg? De Britten lijken hun tijd te willen nemen, willen eerst in eigen land terug enige orde op zaken stellen om pas in het najaar de onderhandelingen te beginnen over hoe de Brexit het best wordt georganiseerd. De meeste Europese leiders met de Franse president op kop en de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes landen die de Europese Unie oprichtten, dringen dan weer aan op een snelle exit. Ook in eigen land verschillen de meningen.

Eric Donckier

We begrijpen deze discussie niet goed. Men kan de uitslag van het Britse referendum om duizend en een redenen betreuren, het is wat het is. Meer dan 70 procent van de Britten trok naar de stembus. Het geeft aan dat ze zich bewust waren van de inzet van het referendum. Een meerderheid, weliswaar een kleine maar hoe dan ook een meerderheid koos voor de Brexit en wij moeten dat respecteren. Het heeft geen zin om daar lastig om te zijn. Trouwens, moest men ook in andere EU-lidstaten zo’n stemming organiseren, dan zou het ons niet verwonderen mochten nog meer landen – of tenminste toch de kiezers – de EU willen verlaten.

Ook om deze reden denken we dat het niet echt zinvol is om holder de bolder de onderhandelingen te beginnen. Maar nog meer omdat we wederzijdse economische belangen hebben. Zeker, de Britten hebben er voor gekozen om de EU te verlaten, ze hebben er zelf voor gekozen om af te zien van de voordelen van de Europese interne markt. Die kunnen ze niet meer claimen. Maar er is ook geen reden om de Britten slechter te behandelen dan pakweg de Zwitsers of de Noren. Het heeft ook met eigenbelang te maken. Het Verenigd Koninkrijk is ook voor de EU een belangrijke afzetmarkt.

Dat geldt in overtreffende trap voor ons land. Het Verenigd Koninkrijk is on vierde exportland. We zijn het met Vlaams minister-president Geert Bourgeois dan ook eens dat de Brexit en de nieuwe handelsakkoorden best in alle rust worden onderhandeld, kwestie van tot goede akkoorden te komen. Waar we de minister-president iets minder in kunnen volgen, is in zijn bedenkingen bij het initiatief van eerste minister Charles Michel om via een campagne potentiële investeerders naar hier te lokken. Ongetwijfeld zullen er Britse bedrijven zijn die na de Brexit definitief een feit is, zullen overwegen om ook binnen de EU een vestiging te hebben. Kwestie van de gang van zaken te vergemakkelijken. Het “Welcome to Belgium”-initiatief van Charles Michel kan het werk in de diepte van Flanders’ Investment and Trade alleen maar versterken.