PXL-studenten studeren met aangepaste geuren

Print
PXL-studenten studeren met aangepaste geuren

Foto: SH

Hasselt -

Hogeschool PXL verwent de student en dit is nodig. Studenten staan tijdens de examenperiode onder intense druk. Ze slapen minder. Ze zijn meer gestresseerd, sommige hebben faalangst en andere kijken misschien iets te enthousiast uit naar hun eindresultaat maar vergeten dat ze ook moeten studeren. Ze dagdromen eerder van hun komende vakantie.

Om de studenten zoveel mogelijk tegemoet te komen in deze toch wel heel spannende periode, zoekt Hogeschool PXL steeds naar nieuwe manieren om hen te ondersteunen. Dit ondersteunen gebeurt niet vanuit een dogmagedachte, maar eerder in het teken van hun wellbeing. Men mag het gerust zeggen, het studentenleven is een hel tijdens de examenperiode. Ze eten meer ongezond, ze slapen minder en hebben minder aandacht voor hun eigen gezondheid. Het concentratievermogen neemt doorheen de dag af, laat staan om ‘s morgens fris je examen te beginnen.

Maar dan is er die geur! Sinds een week werden op een aantal locaties geurmachientjes aangebracht die heel subtiel een aangename geuren verspreiden. Het gaat hier om een pilootproject. Het uittesten van verschillende geuren met betrekking tot de leerintenties van de student staan centraal, maar evengoed het aanzetten tot meer ontspanning of het verhogen van hun concentratie. En niet alleen bij de studenten werden deze apparaten geïnstalleerd, ook in vergaderzalen kwamen er toestellen om te onderzoeken hoe geur de concentratie en aandacht van de deelnemers aan een vergadering verhogen. Uiteindelijk gaat het allemaal om wellbeing en positief gedrag. Je goed voelen op een locatie beïnvloedt de communicatie op een positieve manier maar ook je eigen zijn wordt er uiteindelijk beter van.

Het geurinitiatief werd vorig jaar ingefluisterd door kunstenaar en docent Peter de Cupere van PXL-MAD School of Arts. Peter de Cupere is bekend om zijn beeldend werk met geuren. Hij is internationaal de meest gewaardeerde geurkunstenaar. Als student studeerde hij steeds met een aangepast geur per vak om zo de leerstof gemakkelijker te onthouden, maar ook om het concentratievermogen op peil te houden. En geuren kunnen dit bewerkstelligen! Het is bewezen dat verschillende geuren een positief effect hebben op het leergedrag. Zo zal rozemarijn je concentratievermogen aanwakkeren en je tevens ook alerter maken. Of kan pepermunt of laurier je wakkerder houden en dit gewoon door de geur in te ademen.

In het congresgebouw van Hogeschool PXL werd er een ruimte afgebakend om te studeren. In deze ruimte hangt er licht de geur van energy. Het is een mengeling van limoen, eucalyptus en munt. Subtiel heerst deze geur doorheen de ruimte en tempert het denkzweet van de studenten. Bij het binnenkomen neem je de geur even waar, maar je acclimatiseert heel snel aan de geur. De geur houdt je alert en geeft ook een gevoel van ‘properheid’. Studenten vinden het aangenaam om er te studeren. ‘s Middags komt er wel lichtjes de geur van het restaurant aangewaaid, maar dit is dan een teken om even te relaxen en gezellig te gaan eten want het PXL-restaurant biedt als geen enkele andere hogeschool in België zo’n ruim aanbod aan gezonde voeding.

Drie vergaderlokalen kregen ieder een eigen testgeur. De geur van Clean Air, Fresh Laundry of de geur van Wellness. Ze werken ieder op een andere manier in op de gemoedstoestand van de aanwezigen, maar wel steeds met als doel om aandacht en alertheid te creëren en tegelijkertijd ook een gevoel van welbehagen.

In de bibliotheek werden dan weer de geur van vers gras en de geur van koffie met melk en suiker uitgetest om te zien hoe deze invloed kunnen uitoefenen op studenten hun studiegedrag. De geuren werden niet over heel de bibliotheek verspreid, maar beperkt tot twee kleine studieruimten om te zien wat de impact ervan is wanneer men in een kleine ruimte studeert of opzoekingswerk verricht.

Het is wetenschappelijk bewezen dat geuren een positieve invloed hebben op het studiegedrag en studieresultaat, maar internationaal hebben niet veel scholen dit uitgetest. Misschien is Hogeschool PXL wel de meest vooruitstrevende hierin. Wordt dit pilootproject goed bevonden bij studenten en personeelsleden, dan zal PXL verder bekijken of ze dit kunnen doortrekken naar andere locaties, zoals de klaslokalen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio