© Photo News

Springruiter Jos Lansink herstelt na operatie aan prostaatkanker in Genks ziekenhuis

Drie weken geleden werd bij springruiter Jos Lansink (55) prostaatkanker vastgesteld. Dinsdag lag hij gedurende vijf uur op de operatietafel in een Genks ziekenhuis.

“Wanneer je het nieuws hoort, wordt topsport heel relatief”, zegt Lansink vanop zijn ziekenbed. “Ik ben nu nog maar met één ding bezig en dat is terug gezond worden. Deze ‘Olympische Spelen van de gezondheid’ wil ik absoluut winnen.”

De Limburger moet nog minstens vijf dagen in het ziekenhuis verblijven. “De operatie is goed verlopen maar heeft wel vijf uur geduurd. Er moet nog verder onderzocht worden hoe de kanker verder het best behandeld moet worden. Ik ben helemaal niet bezig met een comeback. De artsen hebben mij immers toevertrouwd dat een volledig herstel tot vier maanden in beslag kan nemen. Ieder geval is apart en daarom is het verloop van het genezingsproces moeilijk te voorspellen. Ik wil in ieder geval deze tegenslag in een serene sfeer kunnen verwerken en ga pas terug aan het normale leven denken wanneer ik volledig genezen ben.”

Lansink nam tussen 1988 en 2012 zeven keer op rij deel aan de Olympische Spelen. In 1992 (in Barcelona) won hij met Nederland goud in de landenwedstrijd. Sinds 2004 springt hij voor België.

(belga)