© Imago

IJslandse vulkaan staat op uitbarsten: “We staan mogelijk voor grote ramp”

De uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 stuurde het vliegverkeer in april 2010 ernstig in de war. En ook nu zit er volgens experts weer een nieuwe uitbarsting aan te komen die voor een verstoring van het vliegverkeer zou kunnen zorgen. Dit keer gaat het om de Hekla-vulkaan.

lbo

Het is geleden van februari 2000 dat de Hekla, die de bijnaam “Toegang tot de Hel” heeft, nog eens uitbarstte, maar volgens wetenschappers zal het niet lang meer duren vooraleer dat nog eens gebeurt. De vulkaan die in het zuiden van IJsland ligt, op zo’n 110 kilometer van hoofdstad Reijkjavik, staat op springen, aldus experts. Volgens hen is de Hekla magma aan het verzamelen waardoor de druk in de vulkaan sterk verhoogd wordt.

En dat zou wel eens gevaarlijk kunnen zijn. “De activiteit van de vulkaan is nu hoger dan vlak voor de twee laatste uitbarstingen”, zegt Páll Einarsson, professor geofysica aan de Universiteit van IJsland. “Bovendien is de Hekla een gevaarlijke vulkaan. Als we niet voorzichtig zijn, kunnen we te maken krijgen met een grote ramp bij de volgende uitbarsting.” Einarsson vindt daarom dat toeristen moet worden afgeraden om nog af te reizen naar Hekla. De vulkaan is namelijk een populaire toeristische bestemming geworden. “Heel de zomer staan er tegenwoordig toeristen op de vulkaan.”

Ook IJslandse reisorganisaties raden toeristen intussen af om te dicht bij de Hekla te komen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De voorbije jaren barstte de Hekla gemiddeld om de 10 jaar uit. Maar nu duurt het dus al langer. Voor 1947 barstte de Hekla veel minder vaak uit. Evgenia Ilyinskaya, onderzoeker aan de Universiteit van Leeds, zegt dat er echter voorlopig geen signalen zijn dat er binnenkort een uitbarsting zal komen. “Voorlopig is de Hekla rustig. Maar we weten niet hoeveel op voorhand de vulkaan signalen zal geven dat er een uitbarsting zit aan te komen. Dat kan zelfs heel kort zijn. Daarom is de Hekla inderdaad een gevaarlijke plaats geworden voor toeristen. Het is bijvoorbeeld moeilijk of zelfs onmogelijk om groepen mensen vanop de top van de Hekla te evacueren.”

Honderden vluchten geannuleerd

En net als 6 jaar geleden bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull zou een uitbarsting van de Hekla ook weer problemen met het vliegverkeer met zich kunnen meebrengen. Toen werden in april honderden vluchten geannuleerd omdat er, als een gevolg van de uitbarsting, een aswolk in de lucht hing die de motoren van vliegtuigen kon beschadigen.

“Dagelijks vliegen er tussen 20 en 30 passagiersvliegtuigen boven de Hekla”, zegt Einarsson nog. “Bij een uitbarsting kunnen we dus gelijkaardige taferelen krijgen. Al is het weinig waarschijnlijk dat de aswolk zo groot zal zijn als bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull.” Als het tot een uitbarsting komt, zou volgens berekeningen nu zo’n 30 procent van de vluchten geannuleerd moeten worden in vergelijking met de aswolk van 6 jaar geleden. Bovendien zou de aswolk dan waarschijnlijk niet tot West-Europa drijven.

130 vulkanen

De Hekla ligt op 45 kilometer van de Eyjafjallajökull. De Hekla is een van de 30 vulkanen op het eiland die nog steeds actief is. In totaal telt IJsland 130 vulkanen.

Ook in 2011, 2013 en 2014 waarschuwden experts voor een mogelijke uitbarsting van de Hekla, maar toen bleef de vulkaan stil.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.