Belgische ontdekking zorgt voor goedkopere led-lampjes

Print
Belgische ontdekking zorgt voor goedkopere led-lampjes

Archiefbeeld: Rector Rik Torfs bij de start van het nieuwe academiejaar. Foto: BELGA

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een nieuw fosformateriaal ontdekt waarmee tl- en ledverlichting sterk verbeterd kan worden. Daardoor zal deze verlichting in de toekomst veel goedkoper worden.

De onderzoekers maakten gebruik van zilverclusters, materialen bestaande uit zilveratomen met opmerkelijke optische eigenschappen. Het huidig gebruik van dergelijke clusters is beperkt, omdat zij automatisch samenklitten tot grotere deeltjes en hierdoor deze eigenschappen verliezen.

Door de zilverclusters onder te brengen in de poreuze structuur van zeolieten - dit zijn mineralen - slaagden de Leuvense onderzoekers erin ze voldoende gescheiden te houden en te laten evolueren tot stabiele, bruikbare materialen. De onderzoekers van de KULeuven werkten hiervoor samen met collega’s van de Université de Strasbourg.

Door deze zilveratomen met name in de holtes van deze mineralen op te warmen, nemen ze automatisch de piramidale vorm aan die nodig is om de gewenste fluorescentie-eigenschappen te bekomen. Ze kunnen hierbij bovendien slechts met maximaal 4 zilveratomen samenklitten. “Dit is exact de vorm en de grootte waarin deze zilverclusters maximaal fluorescentielicht afgeven, bijna 100 procent”, aldus Prof. Johan Hofkens van de Afdeling Moleculaire Visualisatie en Fotonica (KU Leuven).