“IS zal nog veel meer strijders naar het Westen sturen”

Nu IS zwaar onder druk staat in Irak en Syrië, zal de terreurgroep nog veel meer jihadi’s naar het Westen sturen om hier aanslagen te plegen. Dat zegt CIA-directeur John Brennan aan het persagentschap AP.

mab

“Ondanks onze vooruitgang tegen IS op het slagveld en op financieel terrein, hebben onze acties het terreurvermogen en de wereldwijde aantrekkingskracht van de groep jammer genoeg niet aangetast”, waarschuwt Brennan. “Nu de druk toeneemt, zal IS zijn wereldwijde terreurcampagne opvoeren om de dominantie op de terreuragenda te behouden.”

Brennan vreest dat IS nu al volop strijders aan het trainen is om aanslagen te plegen zoals in Parijs of Brussel. Hij verwacht dat die jihadi’s “de komende maanden” in het Westen zullen toeslaan. Brennan zal dezelfde boodschap morgen verkondigen in de Amerikaanse senaatscommissie voor de inlichtingendiensten.

Door te kiezen voor de “guerilla-aanpak” in plaats van een open oorlog, hopen de moslimextremisten toch nog successen te boeken. De jongste maanden zit IS in de hoek waar de klappen vallen. Vooral in Irak heeft de terreurgroep heeft grote delen van hun gebied moeten prijsgeven door de luchtbombardementen van de VS en Rusland. Daarbij is ook een groot deel van de leiding van de terreurgroep omgekomen.

Mondiaal terreurnetwerk

Bovendien merkt IS dat de instroom aan buitenlandse Syriëstrijders stilaan begint op te drogen. De terreurgroep krijgt ook steeds meer te maken met strijders die overlopen of de strijd ontvluchten.

Volgens Brennan zal IS proberen om de verschillende fillières om te vormen tot een mondiaal terreurnetwerk. Vooral de afdeling in Libië is goed georganiseerd, maar ook in bepaalde delen van Afrika groeit de aanhang van IS.