© KH

Proces kent ontknoping: tot 10 jaar cel voor Aquino’s

Na bijna twee jaar is donderdag het doek gevallen over het proces-Aquino in Hasselt. De beklaagden kregen relatief milde straffen. Zo werd hoofdrolspeler Raf Aquino veroordeeld tot tien jaar cel. Ruim acht miljoen euro werd verbeurd verklaard. Tweede hoofdbeklaagde Nico Beckx moet zeven jaar de cel in. Het openbaar ministerie vroeg de onmiddellijke aanhouding van de hoofdverdachten, maar de rechtbank ging daar niet op in.

geho, mce, tomas

De Aquino’s stonden samen met een 30-tal andere beklaagden terecht voor de smokkel van 2,4 ton cocaïne vanuit Latijns-Amerika naar Europa. Het proces ging van start in september 2014. Vele juridische steekspelen en het overlijden van één van de hoofdverdachten (Silvio Aquino werd in augustus vorig jaar vermoord, nvdr.) zit het monsterproces erop.

Heel wat beklaagden werden schuldig bevonden aan de drugstransporten. Toch waren de straffen relatief mild. Een overzicht.

© KH

Hoofdrolspeler Raf Aquino werd veroordeeld tot tien jaar cel. Ruim acht miljoen euro werd verbeurd verklaard. Het parket had aanvankelijk een straf van vijftien jaar gevorderd tegen de oudste van de Aquino-broers.

© KH

De tweede hoofdbeklaagde, Nico Beckx, verhuist voor zeven jaar naar de Zwarte Brugstraat in Hasselt. Hij krijgt daarmee exact de helft van de straf die het openbaar ministerie gevraagd had.

Voor Mario Aquino, broer van Raf en de vermoorde Silvio voor wie de strafvordering vervallen is, had de rechter 6 jaar cel in petto. De vrouwen van de Aquino’s en mevrouw Nico Beckx kregen een jaar cel met uitstel opgelegd. Voor de partner van Raf is er zelfs de vrijspraak uitgesproken. De andere beklaagden liepen straffen op tot 40 maanden.

De advocaten van de veroordeelden, die de uitspraak gelaten aanhoorden, lieten zich nog niet uit of ze beroep zullen aantekenen.

Herbeleef het proces via het verslag van onze reporter in de Hasseltse rechtbank: