Emotionele Pistorius moet zonder protheses door rechtbank stappen

In een laatste poging de jury te overtuigen van zijn onschuld, hield Oscar Pistorius op zijn proces een reconstructie van de dag waarop hij zijn vriendin Reeva Steenkamp doodschoot. Daarvoor liep hij in de rechtbank rond zonder zijn protheses aan. De Zuid-Afrikaan kon daarbij de tranen niet bedwingen.

mtm

Een pijnlijk moment op het proces-Pistorius woensdag. De paralympiër werd gevraagd om zijn protheses uit te doen en dan zonder door de rechtbank te lopen. Barry Steenkamp, de vader van het slachtoffer, moest daarvoor even uit de weg gaan.

© AP

Pistorius keek vernederd, maar deed het toch. Hij begon al snel hevig te zweten en barstte nog tijdens de korte wandeling in tranen uit. Net als enkele van zijn familieleden en vrienden. Pistorius had het ook moeilijk om recht te blijven staan voor de rechter. Een cameraman die een tv-reportage verzorgde, moest hem zelfs even ondersteunen en ook zijn therapeut moest te hulp komen.

De 29-jarige Pistorius bleef naar beneden staren - nog altijd in tranen - terwijl zijn advocaat verkondigde dat de Zuid-Afrikaan “zich nooit achter zijn roem heeft willen verschuilen”. Na een tijdje mochtt Pistorius dan toch naar zijn plaats teruggaan.

De pijnlijke voorstelling was een idee van Pistorius’ advocaat Barry Roux, die zo een ultiem pleidooi voor een mildere straf hield. “Een straf mag nooit bedoeld zijn om de overtreder te breken.”

Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbenen. Toen hij elf maanden oud was, besloten zijn ouders om zijn beide benen tot onder de knie te amputeren. Zo kwam hij al in aanmerking voor protheses voor hij echt leerde lopen. En dat zou volgens zijn dokters minder traumatisch zijn.

© AP

Tijdens zijn getuigenis vertelde Pistorius echter hoe lastig het wel was om te leven met die protheses en zei hij ook dat er hij voortdurend verwondingen door opliep. Tijdens zijn tijd in voorhechtenis raakten zijn benen ook geïnfecteerd.

“Blijvende littekens”

Eerder op de dag had Kim Martin, een nicht van Reeva Steenkamp, al getuigd dat de dood van het Zuid-Afrikaanse model “blijvende littekens” had achtergelaten bij de familie. “Elke verjaardag of feestdag is veranderd in een begrafenis”, zei ze. “Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan haar denk. Oscar kan niet hard genoeg gestraft worden voor wat hij gedaan heeft. Onze familie zal hier nooit over raken, maar tegelijk ben ik ook een moeder van drie en moet ik mijn kinderen hoop meegeven voor de toekomst.”

© AP

Oscar Pistorius werd eerst veroordeeld voor ‘dood door schuld’, de Zuid-Afrikaanse term voor doodslag, maar in hoger beroep werd de veroordeling verzwaard naar moord. Pistorius riskeert nu minimaal vijftien jaar cel voor de moord op zijn 29 jaar oude vriendin op valentijnsdag 2013.

Meer over Oscar Pistorius