Honderden vooral Engelse hooligans houden veldslag in Marseille

Zaterdag is het opnieuw tot zware rellen gekomen in Marseille, waar vanavond de EK-wedstrijd Engeland-Rusland gespeeld wordt. Niet alleen Britse en Russische supporters gingen met elkaar op de vuist, ook Franse relschoppers moeiden zich in de debatten. 31 mensen raakten gewond en een voetbalfan verkeert in levensgevaar. Twee Britten zijn na voorleiding voor een rechter gevangen gezet, zo heeft het Franse persbureau AFP bij het parket vernomen. (lees verder onder de foto's)
Print

Een Britse minderjarige en een Française die vrijdag ook opgepakt waren zijn dan weer vrijgelaten. Ze staan onder gerechtelijk toezicht en kregen een stadionverbod. De minderjarige was voor een jeugdrechter verschenen en zijn ticket voor de match Engeland-Rusland van zaterdagavond is gedeactiveerd. Een dertigjarige Fransman die donderdag is opgepakt wacht nog steeds op zijn verschijning voor een rechter.

Engelse, Russische en Franse relschoppers raakten met elkaar en met de politie slaags in de buurt van de oude haven. De politie werd bekogeld met alles wat niet te heet of te zwaar was en moest onder meer traangas inzetten. Het ging er bij moment zeer hevig aan toe.

Volgens de Franse autoriteiten is de politie tussengekomen bij een rel tussen Engelse, Russische en Franse “supporters” aan de oude haven van de zuidelijke Franse stad. Talrijke flessen en stoelen vlogen in het rond vlogen, meldde de plaatselijke krant La Provence.

Traangas

De politie zette traangas in en de “supporters” zijn naar de belendende straten gelopen. Volgens de Britse commerciële zender Sky was er voor de nieuwe rellen een vergadering tussen Britse en Franse politiemensen om te praten over de aanpak van de match. Er zou enige ongerustheid zijn ontstaan omdat Britse adviezen omtrent het controleren van de Engelse “voetbalfans” in Marseille vrijdagavond in de wind zouden zijn geslagen.

Na de incidenten zweeft een Engelse supporter tussen leven en dood. 

Het is al enkele dagen bijzonder onrustig in Marseille. Vrijdag werden al verschillende personen opgepakt na incidenten in dezelfde buurt. Ook toen waren een honderdtal supporters - vooral Engelsen - op de vuist gegaan met de ordediensten.

 In het centrum van Lyon dan weer zijn zaterdagmorgen vier Fransen opgepakt vanwege een rel met Britse supporters in een bar. Het viertal, tussen de 20 en 24 jaar oud, was flink beschonken, zo citeerde AFP een politiebron. 

UEFA veroordeelt geweld

De Europese Voetbalbond UEFA veroordeelt zaterdag ten stelligste de "incidenten in Marseille". De bond hekelt "daden van geweld" door "mensen die niets te maken hebben met het voetbal".

Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft zaterdagavond de "onaanvaardbare" incidenten in Marseille veroordeeld, zo meldde BFMTV. Hij had het over "onverantwoord en gepland gedrag van pseudo-supporters wiens motief er enkel in bestaat de openbare orde te verstoren".