© PhotoNews

© EPA

© AFP

© REUTERS

© AFP

© AFP

© AFP

© EPA

© AP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© Reuters

© Reuters

© AFP

© EPA

© AP

© PhotoNews

© PhotoNews

Honderden vooral Engelse hooligans houden veldslag in Marseille

Zaterdag is het opnieuw tot zware rellen gekomen in Marseille, waar vanavond de EK-wedstrijd Engeland-Rusland gespeeld wordt. Niet alleen Britse en Russische supporters gingen met elkaar op de vuist, ook Franse relschoppers moeiden zich in de debatten. 31 mensen raakten gewond en een voetbalfan verkeert in levensgevaar. Twee Britten zijn na voorleiding voor een rechter gevangen gezet, zo heeft het Franse persbureau AFP bij het parket vernomen. (lees verder onder de foto's)

Een Britse minderjarige en een Française die vrijdag ook opgepakt waren zijn dan weer vrijgelaten. Ze staan onder gerechtelijk toezicht en kregen een stadionverbod. De minderjarige was voor een jeugdrechter verschenen en zijn ticket voor de match Engeland-Rusland van zaterdagavond is gedeactiveerd. Een dertigjarige Fransman die donderdag is opgepakt wacht nog steeds op zijn verschijning voor een rechter.

Engelse, Russische en Franse relschoppers raakten met elkaar en met de politie slaags in de buurt van de oude haven. De politie werd bekogeld met alles wat niet te heet of te zwaar was en moest onder meer traangas inzetten. Het ging er bij moment zeer hevig aan toe.

Volgens de Franse autoriteiten is de politie tussengekomen bij een rel tussen Engelse, Russische en Franse “supporters” aan de oude haven van de zuidelijke Franse stad. Talrijke flessen en stoelen vlogen in het rond vlogen, meldde de plaatselijke krant La Provence.

Traangas

De politie zette traangas in en de “supporters” zijn naar de belendende straten gelopen. Volgens de Britse commerciële zender Sky was er voor de nieuwe rellen een vergadering tussen Britse en Franse politiemensen om te praten over de aanpak van de match. Er zou enige ongerustheid zijn ontstaan omdat Britse adviezen omtrent het controleren van de Engelse “voetbalfans” in Marseille vrijdagavond in de wind zouden zijn geslagen.

Na de incidenten zweeft een Engelse supporter tussen leven en dood.

Het is al enkele dagen bijzonder onrustig in Marseille. Vrijdag werden al verschillende personen opgepakt na incidenten in dezelfde buurt. Ook toen waren een honderdtal supporters - vooral Engelsen - op de vuist gegaan met de ordediensten.

In het centrum van Lyon dan weer zijn zaterdagmorgen vier Fransen opgepakt vanwege een rel met Britse supporters in een bar. Het viertal, tussen de 20 en 24 jaar oud, was flink beschonken, zo citeerde AFP een politiebron.

UEFA veroordeelt geweld

De Europese Voetbalbond UEFA veroordeelt zaterdag ten stelligste de "incidenten in Marseille". De bond hekelt "daden van geweld" door "mensen die niets te maken hebben met het voetbal".

Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft zaterdagavond de "onaanvaardbare" incidenten in Marseille veroordeeld, zo meldde BFMTV. Hij had het over "onverantwoord en gepland gedrag van pseudo-supporters wiens motief er enkel in bestaat de openbare orde te verstoren".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zeven mensen opgepakt na rellen in Marseille

© AP

© AP

In de Franse stad Marseille, een van de gaststeden van het EK voetbal, zijn vrijdagavond zeven mensen opgepakt nadat het tot opstootjes was gekomen tussen enkele van de honderden vooral Britse supporters, die zich verzameld hadden in de buurt van Vieux-Port, en de politie. Dat heeft de politie gemeld. Niemand raakte volgens de eerste elementen van het onderzoek gewond.

Zaterdag vindt in Marseille de wedstrijd tussen Engeland en Rusland plaats, en die wedstrijd wordt door de autoriteiten als risicovol beschouwd vanwege mogelijke rellen tussen supporters.

De spanningen vrijdag begonnen rond 18.30 uur, toen de politie groepen Britten en Russen uit elkaar haalde. Daarop vielen enkele supporters de politie aan. Ze gooiden met projectielen, waarop de ordediensten reageerden met traangas, aldus journalisten van AFP. Later op de avond vonden in dezelfde wijk nog enkele confrontaties plaats.

In de nacht van donderdag op vrijdag waren er bovendien al opstootjes geweest in Vieux-Port, toen een 250-tal Britse supporters de confrontatie aanging met de politie. Daarbij vielen zeven lichtgewonden: drie supporters en vier agenten.

Om zaterdag “elke verstoring van de openbare orde te vermijden” heeft de politie voor de wedstrijd tussen Rusland en Engeland van zaterdag verschillende ingangen voorzien voor de supporters van de twee landen.

Meteen raak: rellen met Engelse voetbalsupporters in Marseille

© rr

© AP

Nog voor de aftrap van het Europees Kampioenschap Voetbal in Frankrijk is het donderdagavond in de zuidelijke Franse havenstad Marseille tot relletjes gekomen met Engelse voetbalsupporters. Volgens de Britse commerciële omroep ITV zijn daarbij twee Engelsen gearresteerd.

Britten en Fransen zouden het voor twee Britse en een Ierse pub aan de oude haven met elkaar aan de stok hebben gekregen, toen Engelsen spreekkoren als “Isis, where are you” (“Islamitische Staat, waar bent u”) hadden aangeheven. Stoelen vlogen in het rond en er vielen klappen.

De politie zette traangas, de wapenstok en honden in. Na enkele minuten keerde de rust weer, aldus de plaatselijke krant La Provence.

Eén Engelse supporter raakte gewond, twee werden gearresteerd.

In Marseille speelt Engeland morgen/zaterdag tegen Rusland.

© AP