Volgende week toch geen spoorstaking

De aangekondigde spoorstaking die zondag om 22 uur zou beginnen en een week zou duren, gaat voorlopig niet door. Dat heeft de socialistische vakbond ACOD/CGSP zonet laten weten. Ook de Christelijke vakbond ACV Transcom en de treinbegeleiders van ASTB staken niet.

hdb

Spoordirecties en vakbonden hebben donderdag geen akkoord bereikt in het dossier van de kredietdagen. De socialistische vakbond heeft de tekst vrijdagvoormiddag voorgelegd aan zijn achterban en daar werd - na lange discussie tussen de Waalse en Vlaamse tak van de vakbond - beslist dat er voorlopig toch niet gestaakt wordt. Ze roepen hun achterban op om gewoon aan het werk te gaan “om de onderhandelingen met de directie nog een laatste kans te geven.” De vakbond stelt de staking daarmee minstens een week uit. “We reiken een laatste keer de hand uit. We hopen dat deze stap geapprecieerd wordt”, zegt Abdissi na afloop van een meer dan twee uur durende bijeenkomst van het nationaal uitvoerend bureau. “We doen een nieuwe reeks voorstellen, waarover in de loop van volgende week onderhandeld wordt.” Voor zondagavond 19 juni zal er dus niet worden gestaakt.

Ook de andere vakbonden staken voorlopig niet. “Wij zijn er altijd voor om eerst in overleg te gaan met de directie”, zegt Willy Matthys van ACV Transcom Limburg. “Momenteel zijn we dus niet voor een staking. Het brengt toch niets op. We zouden ons twee weken kapot staken, voor niets. Voor twee dagen die we verliezen. Op 15 juni leggen we de tekst van de directie voor aan onze achterban. Als zij akkoord gaan, zullen er geen acties komen.”

Ook de treinbestuurders gaan gewoon aan het werk. “Wij staken niet”, zegt Frank Geladé, Limburgs lid van ASTB (Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders).