Eindelijk voetbal

Print
Eindelijk voetbal

Foto: HBVL

Vanavond begint in Frankrijk het EK voetbal. Een kampioenschap waar we met zijn allen al maanden naar uitkijken. Omdat de Rode Duivels meedoen en ze een kans maken om zich tot Europees kampioen te kronen.

Realistisch? Ik zou het niet weten, wegens niet deskundig. Ondanks het feit dat ik mezelf in een overmoedige bui ooit promoveerde tot de beste trainer van de wereld. Alle journalisten van deze krant moesten een dag een ander beroep uitoefenen en daar een verslag van maken. Mijn keuze was snel gemaakt, een dag trainer van Racing Genk. Al was het maar omdat ik een trouwe supporter ben. Die dag was er ook een oefenwedstrijd tegen een ploeg uit Weert. Racing Genk won met 15-0. Meteen de aanloop naar een fantastisch seizoen, Racing Genk won de Beker van België. En werd het jaar daarna kampioen. Met dank aan de enige echte trainer Aimé Atheunis.

U heeft het begrepen. Aan mij is geen trainer verloren gegaan. Maar ik blijf het een fantastisch spel vinden. De magie van de groene rechthoek, zeker in de winter wanneer die hel verlicht is, oefent al jaren en jaren een niet te weerstane aantrekkingskracht op me uit.

Ik weet niet of u al ooit een wedstrijd van de Rode Duivels bijwoonde. Dat moet u eens doen. Dat is nog specialer dan een competitiewedstrijd. Een wedstrijd tijdens een Europees of wereldkampioenschap is helemaal de max. Tienduizenden supporters uit twee landen die uren voor de wedstrijd verbroederen in een derde land, dat geeft ongelooflijk veel sfeer. Frankrijk ligt om de hoek. Geen ticket? Zelfs zonder ticket is het de moeite waard.

Ik hoop dat de Rode Duivels het goed doen. Omdat ik supporter ben. Maar ook om een andere reden. De sfeer in het land is niet goed. Het lijkt alsof hier niets nog goed is, alsof hier niets nog functioneert. De veelvuldige stakingen zijn daar niet vreemd aan. Maar dit is geen correct beeld. Zeker, niet alles is zoals het zou moeten zijn, de problemen zijn gekend en slepen te lang aan. Daar tegenover staat dat België een land blijft waar het goed leven is, waar de meeste mensen nog altijd een eigen huis kunnen verwerven, waar het onderwijs van een hoog niveau is en de sociale zekerheid breed uitgebouwd.

Mochten de Rode Duivels het goed doen en als het even kan ook het Europees kampioenschap winnen, dan zal dat voor een andere sfeer in het land zorgen. Een sfeer van vrolijkheid en van optimisme die ons misschien ook kan helpen om de andere zaken met een iets meer optimistische bril te bekijken.