© Mia Uydens

Broertjes maken GHB van velgenreiniger

Twee broers uit Lanaken werden donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden en een werkstraf van 80 uur, beiden met uitstel, voor de productie van GHB. Ieder kreeg ook een geldboete van 6.000 euro. “We gebruikten de grondstof GBL eerst als ontvetter voor onze velgen van de auto’s. Maar toen hebben we de overschot eens proberen omzetten naar lopende Xtc”, bekenden ze tijdens de zitting.

ShDe

Het dossier startte nadat het parket van Dendermonde heel wat Limburgse drugsdealers op het spoor kwam. Met behulp van een Poolse transportfirma werd er massaal GBL ingevoerd. Zo kwamen ze met de Lanakense broertjes terecht.

Ontvetter

“We gebruikten het product als schoonmaakmiddel voor de velgen van onze tuningauto’s. Het is een hele goede ontvetter”, stelden ze tijdens de zitting in mei. “Nadien probeerden we het eens om te zetten in drugs.” Beiden houden ze voet bij stuk nooit verkocht te hebben. “Het was voor eigen gebruik.” Ook de procureur stelt geen bewijzen te hebben die de handel kan weerhouden.