© Serge Minten

“Er staan geen beschermde bomen in het Essersbos”

In het uitbreidingsgebied van transportbedrijf H.Essers in Winterslag zijn er geen beschermde habitats zoals oude eiken-berkenbossen of droge heide. Dat zegt bioloog Alain De Vocht (UHasselt) na een terreinbezoek. Hij is “onthutst” over de vaststellingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “De Vlaamse overheid zit met een probleem. Ook al ben je tegenstander van de uitbreiding, je moet correct blijven.”

gut

De aanwezigheid van zogenaamde Natura 2000-habitats in het gebied is cruciaal voor de uitbreiding van H.Essers. Als die habitattypes er zijn, moet het Genkse bedrijf voor zijn nieuwe hallen naar alternatieve locaties zoeken.

Tot 2014 waren die Natura 2000-soorten niet aanwezig in het Essersbos, maar op een nieuwe kaart van het INBO in augustus 2014 plots wel. Ze ontdekten er oude eiken-berkenbossen en droge heide die in aanmerking komen als Europees te beschermen vegetatie. “Onze mensen hebben gekeken op het terrein en wat ze zagen op objectieve en correcte wijze gekarteerd”, zegt woordvoerder Koen Van Muylem van het INBO, het wetenschappelijk instituut van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB).

De vaststellingen van de overheidsinstantie bij Essers worden deze zomer officieel op de habitatkaart gezet.

Lees meer in Het Belang van Limburg van donderdag 9 juni.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio