Beetje vreemd

Print
Beetje vreemd

Foto: HBVL

U kon het reeds eerder in deze krant lezen, Vlaams minister van Economie en Werk Philippe Muyters wil de ontwrichte zone Limburg uitbreiden met drie businesscenters (MIC in Genk, Fablab in Genk en Agora Stayen in Sint-Truiden) en drie incubatoren (BioVille in Diepenbeek, C-Mine Crib in Genk en Agropolis in Kinrooi). Dat is goed nieuws. Bedrijven die in de ontwrichte zone investeren, krijgen twee jaar lang een vrijstelling van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing voor elk nieuw aangeworven personeelslid. Dat komt neer op een loonkostenvermindering van 4 tot 5 procent en moet dus helpen om snel bijkomende tewerkstelling in Limburg te creëren.

Maar wat blijkt nu? De uitbreiding van de ontwrichte zone Limburg geldt ook voor gebieden binnen de 500 meter langs een bevaarbare waterweg voor vrachtvervoer. Hierdoor vallen projecten zoals Maasmechelen Village en de Blauwe Boulevard in Hasselt binnen de ontwrichte zone.  Hierdoor valt de Demerstraat in Hasselt binnen de ontwrichte zone maar de Koning Albertstraat niet. Hierdoor valt de Genkersteenweg in Hasselt binnen de ontwrichte zone, maar de Hasseltweg in Genk niet.

Voor een goed begrip, we hebben absoluut niets tegen projecten zoals Maasmechelen Village of de Blauwe Boulevard. Integendeel zelfs, Maasmechelen Village is met zijn zondagopeningen een succes en heeft nog veel meer potentie. In het Maasland met zijn hoge werkloosheid is Maasmechelen Village een noodzaak. De Blauwe Boulevard kan met een evenwichtige commerciële invulling een belangrijke meerwaarde worden voor Hasselt als bovenregionale winkelstad. Overigens staan er in Hasselt met het nieuwe stadskantoor en de nieuwe invullingen voor de Herkenrodekazerne, de Ursulinenschool en de kleine toren in de TT-wijk nog andere interessante projecten op stapel.

Hoe dan ook kan men zich vragen stellen bij het feit dat bepaalde winkelprojecten en delen van steden binnen de ontwrichte zone vallen en daar de voordelen van kunnen plukken, en andere projecten of delen van steden er niet in vallen. Dat kan concurrentieverstorend werken. We mogen hopen dat minister Philippe Muyters en de Vlaamse regering sterk in hun juridische schoenen staan. Kwestie van een vloedgolf aan juridische procedures te voorkomen, eens het voorstel van minister Muyters om de ontwrichte zone uit te breiden, definitief is goedgekeurd. In het andere geval dreigt een vernietiging, ook voor de incubatoren en de businesscenters. Dat zou jammer zijn, want we kunnen in Limburg best nog wat bijkomende tewerkstelling gebruiken. In alle sectoren trouwens. Want werk is werk.