© EPA

Rode Duivels zijn gewaarschuwd: Italië klopt Finland wél (vlot)

De Rode Duivels zijn gewaarschuwd: Italië heeft vanavond zijn laatste oefenwedstrijd winnend afgesloten. Tegenstander? Finland, waar onze nationale ploeg afgelopen woensdag slechts 1-1 tegen gelijkspeelde. De Squadra Azzurra haalde het in Verona met 2-0 van de Finnen, uitblinker Candreva en invaller De Rossi tekenden voor de doelpunten.

jvh

Bondscoach Antonio Conte koos voor een 3-5-2-opstelling met Candreva en El Sharaawy als heel offensieve flanken. Verder kreeg Gianluigi Buffon nog rust, PSG-doelman Salvatore Sirigu kreeg zijn kans onder de lat. Simone Zaza en Ciro Immobile vormden het aanvalsduo.

Vooral Zaza bleek in de aanvangsfase een ware gesel voor de Finse verdediging, maar de spits van Juventus kreeg de bal niet tegen de netten. De eerste kans voor de thuisploeg kwam er na acht minuten: Zaza kopte een voorzet vanop links van Emanuele Giaccherini net naast. Meteen daarna trapte de spits nog (te slap) op doelman Hradecky, en op het kwartier zette hij spitsbroeder Immobile met een fraai hakje op weg naar doel. De aanvaller, door Sevilla uitgeleend aan Torino, trapte echter onbesuisd naast. De Squadra bleef domineren en opende na 27 minuten dan toch de score: de Finse middenvelder Perparim Hetemaj maaide Candreva neer in het strafschopgebied, de 29-jarige Lazio-middenvelder zette de penalty zelf koeltjes om.

Italië zette door in de jacht op een tweede doelpunt: zo testte Leonardo Bonucci nog de handschoenen van Hradecky net voor rust, maar zijn opportunistische poging op vrije trap leverde niets op. Finland had in de hele eerste helft geen enkele kans bij elkaar gevoetbald, Sirigu had net zo goed naast Buffon op de bank kunnen gaan zitten. De Italianen waren dus mager beloond met de 1-0 ruststand.

Beslissende invaller

Na rust verdween het tempo volledig uit de wedstrijd, verder dan een afgeweken volley van Stephan El Shaarawy vanop de rand van de zestien kwam Italië eerst niet. Het bleek wel het startschot voor een nieuw offensief van de thuisploeg: El Shaarawy probeerde meteen daarna de ingevallen De Rossi weg te sturen, de Finse verdediging kon maar net onderscheppen. En meteen daarna was het wél raak voor De Rossi: de middenvelder van AS Roma kopte Hradecky met een sublieme kopbal bij een voorzet vanop rechts van Candreva. Een kwartier voor tijd had Zaza er zelfs nog 3-0 van moeten maken na goed voorbereidend werk van Immobile, maar hij raakte niet voorbij Hradecky.

Italië bleef dus steken op 2-0, al was het spel wel veelbelovend en had de score hoger moeten oplopen. De Squadra nam dus toch met een goed gevoel afscheid van het eigen publiek. "We hebben nog een week om te werken aan sommige details en om de intensiteit nog verder op te drijven", liet bondscoach Conte na afloop noteren. "Ik ben blij met onze prestatie, want we hielden het ritme 60 minuten lang echt hoog. Dit is een goeie groep, die hard wil werken voor de nationale eer." Uitblinker Candreva hield het bij de RAI op een droge: "We zijn goed voorbereid en in goede vorm voor het EK." De Rode Duivels zijn gewaarschuwd!