© BELGAIMAGE

Pinkpop-organisator: “Festival afgelasten op basis van weersvoorspellingen kan niet”

Een muziekfestival afgelasten omdat er noodweer voorspeld wordt, kan niet. Dat heeft Pinkpop-organisator Jan Smeets maandagavond verteld in ‘AvondGasten’ op de Nederlands-Limburgse televisiezender L1.

tomas

Smeets was te gast in de tv-studio naar aanleiding van de afgelasting van de laatste festivaldag van het Duitse Rock Am Ring. Daar vielen afgelopen weekend 71 gewonden na een blikseminslag op het terrein. Omdat er ook voor zondag - de laatste festivaldag - noodweer voorspeld werd, besloot de gemeente Mendig het festival vroegtijdig stop te zetten.

Maar kan dat wel, zo’n afgelasting omwille van een weersvoorspelling? “Neen”, is Smeets principieel. “Je kan toch niets afgelasten op basis van een voorspelde weersverwachting. Dan kan je bijvoorbeeld ook de Ronde van Frankrijk volledig afgelasten, want in Frankrijk wordt elke dag onweer voorspeld. Op die manier kan je nooit meer mensen in het openbaar laten samenkomen. Ik ben er dan ook zeker van dat de organisatie van Rock Am Ring sowieso een procedure zal aanspannen tegen de Duitse overheid.”

Ook Pinkpop kreeg in het verleden al af te rekenen met noodweer. Zo werd het festival in 2014 zelfs even stopgezet omdat er een zwaar onweer over het festivalterrein trok. “En ook in 1979 hebben we al eens een enorm zwaar onweer gehad op Pinkpop”, vertelt Smeets, die ervan overtuigd is dat zijn festival nu prima voorbereid is op noodweer. “Ik kan me de situatie herinneren van het optreden van Elvis Costello. De lucht werd zwart, er vielen blokken ijs uit de hemel. Dat was onvoorstelbaar. Maar na een uur scheen de zon weer. Toen waren er geen apps en weersvoorspellingen. Toen is het ook goed gekomen.”

Pinkpop vindt van vrijdag 10 juni tot en met zondag 12 juni plaats in het Nederlands-Limburgse Landgraaf. Headliners zijn Red Hot Chili Peppers, Rammstein en Paul McCartney.

Bekijk hier beelden van het noodweer dat Rock Am Ring afgelopen weekend trof:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer