© Eurosport

Peloton reageert onthutst op vechtpartij in slotkilometer: " Dit heeft niets meer met wielrennen te maken"

Nacer Bouhanni won de eerste rit in lijn in de Dauphiné, maar moest daarvoor flink knokken in de aanloop naar de massasprint. De Fransman zag in eerste fase hoe zijn Cofidis-ploegmaat Christophe Laporte een vechtpartij in regel uitvocht (video hieronder) met Katusha-renner Jacopo Guarnieri, en ging even later zelf in de clinch met diens kopman en zijn voornaamste rivaal, Alexander Kristoff (video hierboven).

jvh

Na afloop gaf Bouhanni grif toe dat het er stevig aan toe ging: "Het was heel nerveus in de sprint. Het heeft even gekletterd, ja. Laporte tegen Guarnieri en ik tegen Kristoff. Op het eind zaten we allemaal dicht op elkaar. Maar Bennett heeft zijn sprint gelanceerd en ik ben gewoon gevolgd in zijn wiel." .

De Fransman bokste op de meet even in de lucht als zegegebaar, een eerbetoon aan de overlegen bokslegende Muhammad Ali. "Vanmorgen al had ik dat afgesproken met mijn ploegmaat Cyril Lemoine", aldus Bouhanni, die zelf in zijn jeugdjaren amateur-bokser was en de sport nu nog in de wintermaanden beoefent. "Hij is een legende, een groot man, hij betekende veel voor mij. Ik heb altijd twee boksers enorm bewonderd: Mike Tyson en Muhammad Ali, een eerbetoon is dan ook op zijn plaats."

Collega-renners onthutst

Bouhanni verslaat Debusschere in gecontesteerde eerste spurt van de Dauphiné

© Photonews

De eerste rit in lijn van het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Nacer Bouhanni. De Fransman van Cofidis haalde het na een geschiedenisloze etappe in de massaspurt in de straten van Saint-Vulbas. Onze landgenoot Jens Debusschere eindigde op de tweede plaats, maar Bouhanni deelde in volle sprint enkele flinke tikken uit. De leiderstrui van Contador kwam maandag in de vlakke etappe niet in gevaar.

Na de loodzware proloog van zondag werden de benen van de renners maandag gespaard in de 186 kilometer tussen Cluses (Haute-Savoie) in Saint-Vulbas in de Plaine de l’Ain. Onderweg lagen vier hellingen van vierde categorie, maar daarop werd vandaag niet doorgekoerst.

Zoals verwacht kreeg een snelle ontsnapping meteen alle vrijheid van het peloton. Na drie kilometer reden de eerste vroege vogel al weg: onze landgenoot Frederik Backaert (Wanty - Groupe Gobert) kreeg even later het gezelschap van de Australiër Mitchell Docker (Orica GreenEdge). Hun monstervlucht zou 170 kilometer standhouden. Het leverde Backaert de prijs van de strijdlust en drie bergpunten op. En de nodige media-aandacht, uiteraard.

Maar de sprintersploegen lieten uiteraard niet begaan en de voorbereiding van de massaspurt begon op 13 kilometer van de finish. Die lag op de Allée des Cèdres na een lange, vlakke rechte lijn van 1.300 meter. Nacer Bouhanni leverde daarin een flinke strijd met een Katusha-renner en deelde daarin zelfs enkele kopstoten uit. De Fransman haalde het uiteindelijk voor Debusschere en Bennett en werd niet gediskwalificeerd. Met Debusschere (2de), Van Genechten (5de) en Edward Theuns (10de) staan er drie Belgen in de top-10.

Voor Bouhanni is het al de achtste overwinning van het seizoen. Hij komt daarmee in de zegestand van 2016 naast Alexander Kristoff op een gedeelde derde plaats. Enkel Marcel Kittel (10) en Bryan Coquard (11) doen beter.

Backaert reed 170 kilometer in de aanval

Frederik Backaert was de eerste renner die in de aanval trok en reed 170 kilometer op kop, maar zou uiteindelijk als laatste finishen, op 6:06 van winnaar Bouhanni. "De ploeg vroeg me om vandaag in de aanval te gaan", aldus Backaert. "Bij mijn eerste poging, kreeg ik al meteen de vrije baan van het peloton."

Na zes kilometer kreeg hij ook de steun van Mitchell Docker. "Ik had liever gehad dat we met iets meer in de vroege vlucht zaten", stelt Backaert. "Het was erg vermoeiend om zo lang met twee op kop te rijden en het peloton af te houden. Ik ben blij dat ik een dag voorop heb gereden. We kregen met het team een uitnodiging voor deze Dauphiné, dan is het aan ons om te tonen dat we die uitnodiging waardig zijn. Ik nam onderweg ook enkele punten voor het bergklassement, maar dat is geen doel voor mij."

De etappe van morgen

De tweede etappe brengt het peloton dinsdag over 168 kilometer van Crêches-sur-Saône naar Chalmazel-Jeansagnière. In de finale wordt de Côte de Saint-Georges-en-Couzan (2e categorie, 7,5 kilometer, 5,6 procent) beklommen. Meteen daarna volgt de slotlim van derde categorie, 6,8 kilometer lang, aan een gemiddelde van 3,7 procent. .

Rituitslag

1. Nacer Bouhanni (Cofidis)

2. Jens Debusschere (Lotto)

3. Sam Bennett (BORA)

4. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

5. Jonas Van Genechten (IAM Cycling)

6. Moreno Hofland (LottoNL)

7. Tony Hurel (Direct Énergie)

8. Sondre Enger (IAM Cycling)

9. Daryl Impey (Orica)

10. Edward Theuns (Trek)

Bekijk de volledige rituitslag en het klassement hier.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.