© AP

Syrische troepen rukken verder op naar IS-hoofdstad Raqqa

Het Syrische leger is zaterdagochtend de grens met de Syrische provincie Raqqa overgestoken en rukt verder op richting de gelijknamige hoofdstad, tevens de de facto hoofdstad van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat meldt Al Jazeera maandag, op aangeven van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde website Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (Sohr). Het is de eerste keer sinds Raqqa in 2014 in handen van IS viel, dat het regeringsleger terug voet aan grond zet in de provincie.

Volgens Sohr zouden bij de inval van het Syrische regeringsleger, in het zuidwesten van de provincie, tot nu toe al 26 IS-strijders en negen Syrische soldaten om het leven zijn gekomen. De Syrische strijdkrachten konden bij het offensief op de hulp van de Russische strijdkrachten rekenen. Die zouden vrijdag luchtaanvallen hebben uitgevoerd in IS-gebied in de nabijgelegen provincie Hama, om de opmars van het Syrische leger richting Raqqa te vergemakkelijken.

Tegelijkertijd zijn de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), de belangrijkste bondgenoot van de door de VS geleide internationale coalitie in Syrië, bezig met een offensief in het noorden van Raqqa en in de naburige provincie Aleppo.

Strijd tegen IS wordt opgevoerd

Zondag raakte al bekend dat een door de Koerden aangevoerde strijdmacht zich steeds dichter een weg baant naar de strategisch belangrijke Noord-Syrische stad Minbij, nabij de Turkse grens.

Zowel de Syrische en de Russische strijdkrachten als de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voeren de strijd tegen IS in Syrië dus op.

Ook in Irak staat de terreurgroep steeds meer onder druk. Daar is het Iraakse leger sinds vorige maand bezig met een grootscheeps offensief in de door IS gecontroleerde stad Fallujah, op 70 kilometer van de hoofdstad Bagdad. De stad is samen met het noordelijke Mosoel het belangrijkste IS-bolwerk in Irak.