© BELGA

Vermiste tachtiger dood teruggevonden na noodweer

Het zware onweer in ons land is een vrouw uit Ans fataal geworden. De vrouw, van in de 80 jaar, werd maandagnamiddag meegespoeld werd door een overstroming in Welkenraedt, aldus de plaatselijke burgemeester. Ook de rest van het land kreeg het zwaar te verduren door het noodweer: hagel ter grootte van een tennisbal, ondergelopen straten en kelders... In Durbuy stond zelfs de hele stad onder water.

svg, mtm

Het noodweer sloeg hard toe in Wallonië. Onder andere Luik, Namen en Durbuy kregen het hard te verduren. In de provincie Luik is zelfs het provinciaal rampenplan van kracht. De gouverneur zegt dat inwoners het nummer 112 moeten bellen wanneer ze bedreigd worden door het wassende water. Voorts is het best zo weinig mogelijk verplaatsingen te doen tijdens het noodweer en deuren te barricaderen met planken en zandzakjes om het water buiten te houden.

Vrouw vermist

In Bayaux, een gehucht van Welkenraedt, namen zeven mensen hun toevlucht onder de snelweg, maar toch werden ze meegesleurd door het water. Eén van hen, een vrouw van rond de 80 jaar uitAns (en geen man zoals eerder gemeld werd), was urenlang vermist, maar maandagavond iets na 21 uur vonden de speurders haar levenloze lichaam in de buurt van een stormbekken. Het nieuws wordt bevestigd door burgemeester Jean-Luc Nix. "Ik heb nooit dergelijke overstromingen gezien", zegt burgemeester Jean-Luc Nix. "Dit is een regelrechte ramp. De schade zal in de miljoenen euro's lopen."

Ook de regio rond Verviers is zwaar getroffen. Het centrum van Dison staat onder water. De politie vraagt aan inwoners in de getroffen straten om binnen te blijven en roept automobilisten op om de wagen niet te gebruiken. "Het water stroomt van boven in de gemeente naar het centrum, door alle straten die omlaag gaan", aldus de politie. Op het internet circuleren beelden van containers die door de straten drijven in de regio. Nog in de provincie Luik is het dorp Bilstain, in de gemeente Limbourg, ook zwaar getroffen.

De brandweer van Charleroi, in de provincie Henegouwen, kreeg een 50-tal oproepen. In Nalinnes kwam het dak van een autogarage naar beneden. Op verschillende plaatsen staan straten onder water en vielen er bomen om.

"Hagel ter grootte van pingpongbal"

"Hier in de stad Dison woedt een hevig onweer", schreef een lezer aan RTL. "We staan vast op de rotonde en kunnen geen kant meer uit. We zien hier hagel ter grootte van een pingpongbal uit de lucht donderen."

In Durbuy trad een oude rivierbedding uit haar oevers en liep het stadscentrum volledig onder water. De straten zijn er bijna ontoegankelijk en verschillende huizen hebben waterschade geleden.

Vlaanderen

De onweders trokken in de loop van de avond richting Vlaanderen. Ze kunnen gepaard gaan met hagel en rukwinden. Rond 18.30 uur trok de onweerszone ook over Vlaams-Brabant en delen van Oost-Vlaanderen. De brandweer in de zone Brabant-West kreeg al tientallen oproepen. Zo viel er in Ternat een boom om. In Kester moest de brandweer van Lennik uitrukken voor wateroverlast, net als in Elingen.

In Oost-Vlaanderen is het voorlopig vooral de regio Aalst-Erembodegem die zwaar getroffen wordt. Het Vlaams Verkeerscentrum raadde de automobilisten via Twitter aan om de rijstijl aan te passen.

Warmste dag

Om 17 uur werd in Ukkel een temperatuur van 26,4 graden gemeten. Dat is voorlopig de warmste dag van het jaar, aldus weerman Frank Deboosere op Twitter.

Ramp

De wateroverlast van afgelopen weekend komt opnieuw mogelijk in aanmerking als ramp. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA- laat onderzoeken of de drempels zijn overschreden. Ook eind mei was er wellicht al sprake van een ramp door de overvloedige regenval. De getroffen gemeenten die denken in aanmerking te komen, kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Bij erkenning zullen beide rampen samengevoegd en -behandeld worden, om de procedure zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Opnieuw hevig onweer op komst: “Code oranje in bijna heel het land”

© JHS

Het KMI geeft code oranje voor onweer: maandagnamiddag en maandagavond komen er opnieuw buien tot ontwikkeling, die gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en veel neerslag. Op plaatsen waar ook de voorbije dagen al veel neerslag viel, is dus opnieuw wateroverlast mogelijk.

Code oranje betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. "Wees dus op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer", waarschuwt het KMI.

Vanmiddag en vanavond verwachten we warm en zeer onstabiel weer en vrijwel overal in het land kunnen zich opnieuw hevige onweersbuien ontwikkelen. Daarbij kan plaatselijk hevige neerslag vallen en is er ook gevaar voor hagel en blikseminslagen. Door de aanvoer van koelere lucht van over de Noordzee is de buienkans in de kuststreek duidelijk kleiner. De maxima liggen rond 19 of 20 graden aan zee, rond 23 graden in de Ardennen en rond 26 graden in het centrum. In de Kempen kan de temperatuur oplopen tot 28 graden. De noordoostelijke wind waait zwak, aan zee en in het westen meestal matig. In Hoog-België is hij overwegend zwak en veranderlijk.

   
           
   
       

 Onweerskans vandaag  Foto: KMI      

   

Ook vannacht blijft de kans op buien en onweer bestaan, al worden die na middernacht wat minder hevig. In vele streken kan het nevelig worden met soms ook lage wolken en mistbanken. Het blijft zeer zacht met minima tussen 14 en 17 graden. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen of uit noord tot noordoost. Ook komende dagen nog kans op onweer.

Morgen dinsdag is er in de ochtend plaatselijk nevel of lage bewolking en hier en daar kan er ook nog een bui vallen. In de voormiddag krijgen we zonnige perioden maar al vlug kunnen zich opnieuw onweersbuien vormen. In de namiddag is het warm maar zeer onweerachtig met plaatselijk hevige onweersbuien, soms vergezeld van hagel. Maxima rond 20 of 21 graden aan zee, 23 of 24 graden in de Ardennen en van 26 tot 29 graden elders in het land. de wind blijft zwak en veranderlijk in het binnenland, in de kuststreek soms matig uit het noorden tot noordoosten.

Ook in de avond en in het begin van de nacht verwachten we nog stevige onweersbuien. Ook na middernacht kunnen, vooral in het centrum en zuiden van het land, de buien aanhouden. Minima tussen 11 en 17 graden. De wind is zwak of matig uit het noorden, in het zuiden meestal zwak uit veranderlijke richtingen.

   
           
   
       

 Vandaag geldt code geel voor onweer.  Foto: KMI      

   

Woensdag is er bij het krieken van de dag nog altijd kans op enkele buien. Plaatselijk is er ook nevel of een mistbank, vooral in het zuidoosten. In de loop van de dag blijft het meestal zonnig en droog in de kuststreek maar elders ontwikkelen zich opnieuw stapelwolken, vooral over het zuiden van het land. Plaatselijk vallen daar opnieuw onweersbuien uit, de meeste en de hevigste ten zuiden van Samber en Maas. Maxima van 19 of 20 graden aan zee en op de Hoge Venen tot 26 graden in het centrum. De wind waait zwak of matig uit noordoost tot noord.

Donderdag en vrijdag genieten we eindelijk van droog weer met donderdag mooie opklaringen en vrijdag meestal veel hoge wolkensluiers. Het is wel wat frisser met temperaturen op de meeste plaatsen net boven 20 graden. Vanaf zaterdag beïnvloeden een aantal Atlantische depressies ons weer. We krijgen regen of buien maar tussendoor ook droge perioden met opklaringen. De temperaturen overdag schommelen rond 20 graden.

Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, krijgen we zaterdag een regenzone over ons heen.

Deboosere: “Opletten voor onweer en ‘Rode Duivels’!”

© BFM

Met het zwoele weer en de hogere temperaturen mogen we ons ook vandaag en morgen nog aan onweer verwachten. “En dat kan lokaal gepaard gaan met wateroverlast”, zegt weerman Frank Deboosere, die ook waarschuwt voor de impact van de zon.

Straten die in geen tijd onderlopen zoals in Reet (Rumst) of Herentals, het risico blijft de komende 48 uur nog bestaan. “De vochtigheid in de atmosfeer en de temperaturen die oplopen, zijn een deel van de verklaring. Al zien wij dat we sinds de start van de 21ste eeuw ook vaker worden geconfronteerd met felle regenbuien. De klimaatwijziging zit daar voor iets tussen”, vertelt Deboosere.

Waar het precies zal onweren, is moeilijk te voorspellen. “We kunnen dus niet zeggen of opnieuw de provincie Antwerpen wordt getroffen, of dat meer westelijk of oostelijk is. Aan de kust is het in elk geval een stuk koeler en is de kans klein”, stelt Frank Deboosere.

Hij raadt de mensen vooral aan om zich goed in te smeren tegen de zon. “We gaan veel Rode Duivels zien, want de UV-index is zeer hoog. Er zit ook veel grasstuifmeel in de lucht, wat dan weer slecht is voor hooikoortspatiënten.”

Bekijk hier de voorspellingen voor de komende dagen