© AFP

Frankrijk zet noodfonds op voor slachtoffers van overstromingen

De Franse regering zet een noodfonds van verschillende miljoenen euro’s op voor de slachtoffers van de overstromingen in het land. Dat heeft premier Manuel Valls op Twitter laten weten. Welk bedrag er precies in het fonds gestort wordt, is niet geweten, maar de regering praat wel met verzekeraars om de betalingen aan de slachtoffers van de overstromingen te versnellen.

De Seine in Parijs bereikte het voorbije weekend nog haar hoogste peil in meer dan 30 jaar. Het niveau daalde maandag verder, maar op veel plaatsen blijven de oevers overstroomd, en de regionale trein RER C rijdt nog altijd niet uit.

De overstromingen teisteren ook nog altijd andere delen van Frankrijk. Zo is het uitkijken voor verhoogde waterstanden van de Seine en de Cher ten zuiden van de Loire. Veel befaamde kastelen in de regio hielden maandag de deuren gesloten, en in de hoofdstad wordt niet verwacht dat het Louvre en het Musée d’Orsay voor woensdag weer open zullen gaan.

Bij de overstromingen kwamen vier mensen om het leven. Twintigduizend mensen moesten hun huizen verlaten, voornamelijk in de regio Parijs.