© Shutterstock

"Vrouwen hebben meer zin in seks dan mannen denken"

Volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek zouden mannen in lange relaties vaak de zin in seks van hun vrouw onderschatten. Dat menen althans psychologen van de University of Toronto en de University of Western Ontario die drie onderzoeken uitvoerden om tot die conclusie te komen. En volgens hen hebben die mannen daar ook een goede reden voor.

flb

Volgens Canadese psychologen verbonden aan de University of Toronto en de University of Western Ontario onderschatten mannen in lange relaties de zin in seks van hun vrouw. Om tot die conclusie te komen voerden de wetenschappers drie studies uit bij 229 koppels, tussen de 18 en 68 jaar, die naar eigen zeggen al gemiddeld zes jaar een koppel vormen en 1 à 2 keer per week seks hebben.

In de eerste studie moesten 44 koppels drie weken lang een dagboek bijhouden over hun verlangen naar seks en ook hun preceptie over de zin van hun partner en tevredenheid in de relatie noteren. In de tweede studie moesten 84 koppels in het labo vertellen over hun verlangens en ook praten over de percepties van hun partner. In de derde studie werden 101 koppels gevraagd opnieuw een dergelijk dagboek bij te houden, maar dit keer moesten ze ook aangeven "hoe gemotiveerd ze elke dag waren om seksuele afwijzing te vermijden".

Vrouwen accuraterUit alle drie de studies bleek hetzelfde: mannen onderschatten de verlangens van hun partner. Bovendien bleek dat ze vaker wel dan niet de noden van hun vrouw verkeerd interpreteerden. Op dagen dat mannen dachten dat hun partner minder zin had in seks, bleken de vrouwen net meer tevreden te zijn over hun relatie. Vrouwen slaagden er trouwens in veel accurater dan mannen in te schatten of hun partner al dan niet zin had in seks.

De psychologen menen dat die onderschatting bij mannen een manier is om seksuele afwijzing uit de weg te gaan. Als iemand nee zegt, ga je je slecht voelen waardoor het makkelijker is ervan uit te gaan dat de partner toch geen zin heeft. Toch is dit geen slecht mechanisme. Deze perceptie zorgt er volgens de psychologen voor dat mannen beter hun best gaan doen om hun partner te verleiden, wat bij de vrouwen net dat gevoel triggert dat ze gelukkig en comfortabel zijn in hun relatie.

Niet te missen