© Shutterstock

Vier verfrissende drankjes voor tijdens de blok

Hoewel heel wat studenten hun toevlucht zoeken tot sloten koffie en energiedrank, zijn er ook heel wat drankjes die voor een natuurlijke boost kunnen zorgen tijdens het studeren zonder dat ze zo ongezond zijn. We selecteerden vier drankjes die je zelf makkelijk kunt maken en je een paar dagen kunt bewaren. Al was het maar als welgekomen en verfrissende afwisseling nu de temperaturen stilaan weer de hoogte in beginnen te klimmen.

flb

Komkommer-muntlimonade

Ingrediënten (voor 1l):

  • 1 liter water
  • bosje munt
  • drie komkommers
  • 2 koppen vers geperst citroensap
  • 3 el suiker of suikersiroop

Bereidingswijze:

Snij de komkommers in twee en haal er de zaadjes uit met een lepel. Doe ze in de blender, maal fijn en laat het goedje vervolgens door een zeef lopen. Het sap dat overblijft gaat samen met de munt opnieuw de blender in. Voeg het water, de suiker en het citroensap toe. Normaal kun je hier zeker twee dagen van genieten voor de limonade begint te verkleuren.

Gemberlimonade (via 'Dagelijkse Kost')

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 150 g verse gember
  • 6 citroenen
  • 100 g suiker
  • 2 stengels citroengras
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • ijsblokjes
  • 1 l water
  • verse munt

Bereidingswijze:

Hou één citroen apart en pers de rest uit. Schenk het sap (zonder de pitjes) in een grote karaf of een mengschaal. Was de overgebleven citroen en snij de vrucht in fijne schijfjes. Gooi de schijfjes bij het citroensap. Breng intussen een pot met water aan de kook. Schil de gember en snij de knollen in fijne schijfjes of reepjes. Kneus vervolgens het citroengras en breek de stengels in grote stukken. Voeg die smaakmakers bij het citroensap. Snij een vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes uit de peul. Doe de zaadjes en de peul in de karaf. Voeg ook de kaneelstok toe. Schep de suiker bij het mengsel. Schenk daarbij het kokende water. Laat de limonade nu rustig trekken. Laat de karaf of de mengschaal even afkoelen en zet hem daarna in de koelkast, zodat je limonade lekker zomerfris wordt. Schep een flinke portie ijsblokjes of geschaafd ijs in elk glas en voeg wat gespoelde blaadjes verse munt toe. Schenk er de koude gemberlimonade over.

Homemade iced tea

Ingrediënten (voor 1l):

  • 1 liter water
  • 1 zakje thee voor een hele kan, hier kun je alle kanten mee uit, kies voor bijvoorbeeld groene thee of een vruchtenthee
  • 1 citroen of 1 perzik
  • ijsblokjes
  • honing of agavesiroop naar smaak

Bereidingswijze:

Kook het water en giet het vervolgens in een kan. Hang het theezakje er 5 minuten in en laat trekken, verwijder het zakje. Roer de honing of agavesiroop er door. Je kunt zelf kiezen hoe zoet je het maakt, maar meestal volstaat een eetlepel wel. Laat de thee op afkoelen en voeg de citroen of perzik in schijfjes toe en zet daarna in de koelkast tot hij helemaal koud is. Voeg voor het serveren wat ijsblokjes of fruit naar keuze toe.

Water met appel- en frambozensmaak

Ingrediënten (voor 1l):

  • 1 liter water
  • handvol frambozen
  • 1 appel in partjes met de schil nog aan

Giet het water in een kan met een hals die breed genoeg is om het fruit er door te steken. Laat het fruit een aantal uurtjes trekken in het water en plaats de fles in de ijskast om koel te worden. Hier kun je eigenlijk bijna alle soorten fruit gebruiken om jouw water op smaak te brengen, kies gewoon wat je zelf lekker vindt.

Niet te missen