© BELGA

Jacques Stas nieuwe sportief manager Belgian Lions

Een nieuwe organisatiestructuur met daarin voormalig Spirou Charleroi-coach Jacques Stas als sportief manager moet ervoor zorgen dat de Belgische nationale mannenbasketploeg voldoende gewapend is om zich te kwalificeren voor het EK 2017 en nadien ook voor het WK 2019 en de Olympische Spelen van 2020. Dat maakte de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB) maandag tijdens een persconferentie in Diegem bekend.

De Belgian Lions van bondscoach Eddy Casteels proberen zich van 31 augustus tot 17 september voor de vierde keer op rij te plaatsen voor het EK. In kwalificatiegroep A nemen ze het dan op tegen Cyprus, IJsland en Zwitserland. De zeven groepswinnaars en de vier beste tweedes mogen deelnemen aan de EK-eindronde, die volgend jaar in vier landen (Finland, Israël, Roemenië en Turkije) georganiseerd wordt.

Maar de ambitie van de Belgische bond reikt verder. “We willen niet enkel naar het EK gaan, ook het WK 2019 in China moet tot de mogelijkheden behoren”, bekende bondsvoorzitter Cyriel Coomans. “Het nieuwe managementteam onder leiding van secretaris-generaal Stefan Garaleas en met Jacques Stas als opvolger van Jacques Ledure moet ervoor zorgen dat we die stap kunnen zetten.”

Op 1 augustus starten de Belgian Lions hun voorbereiding op de EK-kwalificaties. Na een stage in Slovenië, oefentoernooien in Macedonië en Polen, en twee oefeninterlands tegen Zweden volgt op 31 augustus in de Antwerpse Lotto Arena de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus. De volgende thuiswedstrijden tegen IJsland en Zwitserland worden respectievelijk op 7 en 14 september gespeeld. Op 3 september staat de wedstrijd in Zwitserland op het programma, een week later de verplaatsing naar Cyprus (10 september) en op 17 september wordt de EK-kwalificatie afgesloten met het uitduel in IJsland.