© Bart Dewaele, BDW

“Laat kinderen al op hun 12de screenen op hartproblemen”

Als het van professor Pedro Brugada afhangt, worden kinderen al op de leeftijd van 12 jaar gescreend op hart- en vaatziekten. “De risicofactoren zijn erg gevarieerd, maar kunnen deels voorkomen worden. Op tijd screenen en sensibiliseren is daarbij essentieel”, aldus Brugada.

mige

“In Griekenland moeten jongeren op 6-jarige leeftijd naar de oogarts, tandarts en cardioloog. In andere landen zijn kinderen verplicht om op 12 jaar een EHBO-cursus te volgen. Doen ze dat niet, krijgen ze hun diploma van het lagere onderwijs niet. In België moet daarentegen niets”, steekt Brugada van wal. Volgens de man is het belangrijk om op 12-jarige leeftijd jongeren een elektrocardiogram te laten ondergaan, net als op hun 18de en 24ste.

Seksuele ervaringen

“Allemaal cruciale levensmomenten, waarop extra controle noodzakelijk is. Zo’n screening is meer dan een scan van het hart. Het gaat gepaard met het invullen van een vragenlijst over de familiale gezondheid en de levensgewoonten. Ook moet er op dat moment met de jongeren gesproken worden over hetgeen ze de komende levensjaren tegen kunnen komen. Vanaf de middelbare school beginnen jongeren vaker te roken en overmatig te drinken, of hebben ze hun eerste seksuele ervaring. Bij het studentenleven komt daar het koken van een eigen potje bij en storten ze zich alsmaar meer op fastfood. Eenmaal 24 geworden kunnen bepaalde ziekten plots de kop opsteken.”

Veel te laat

“Eén voor één zijn dit fases waarin we de jongeren tijdig moeten sensibiliseren en informeren. Hart- en vaatziekten zijn de doodsoorzaak nummer 1 en de kans om hiermee te maken te krijgen verhoogt sterkt bij een slechte levensstijl. Wachten tot je 45ste om jezelf te screenen op risicofactoren is veel te laat. We kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Een ‘en-en-verhaal’

“Door de vooruitgang van de geneeskunde zijn curatieve ingrepen zoals bypasses en stents te vanzelfsprekend geworden bij de burgers. Nochtans zijn verschillende oorzaken te voorkomen of te behandelen zoals een te hoge bloeddruk, roken, overmatig alcoholgebruik, verhoogde suikerwaardes of verhoogde cholesterol. De oorzaken van hart- en vaatziekten zijn een ‘en-en-verhaal’ en dat zijn ook de oplossingen”, besluit Brugada.

Aangeboden door onze partners