© Belga

Gelijkaardige aanrijding op dezelfde plaats in 2008

In 2008 is in Saint-Georges-sur-Meuse een treinongeval gebeurd dat gelijkaardig is aan wat zich zondagavond op dezelfde plaats heeft voorgedaan. Op 3 juli 2008 botste daar een passagierstrein op een goederentrein. De bestuurder van de passagierstrein werd in 2010 schuldig bevonden door de politierechtbank van Hoei.

“Beide ongevallen gebeurden op een honderdtal meter van elkaar. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er overeenkomsten zijn tussen de twee gebeurtenissen”, zegt Frédéric Sacré, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

De passagierstrein die onderweg was van Namen naar Luik, botste in 2008 op een stilstaande goederentrein. De twee bestuurders hadden nog net de tijd om hun bestuurderscabine te verlaten en zo een bijna zekere dood te vermijden. Bij dat ongeval vielen geen dodelijke slachtoffers.

“Het niet-respecteren van het sein is duidelijk de oorzaak van het ongeval”, motiveerde de rechtbank zijn beslissing toen. In de beraadslaging overwoog de rechtbank dat er een gebrek aan aandacht was in hoofde van de bestuurder.

Het ongeval van 2008 vertoont sterke gelijkenissen met de aanrijding die zondagavond om 23.03 uur plaatsvond in Saint-Georges-sur-Meuse. Volgens de NMBS heeft de passagierstrein de goederentrein, die stilstond of op het punt stond te vertrekken, ingehaald. Bij het treinongeval zijn drie personen om het leven gekomen en vielen er negen gewonden, van wie enkelen in kritieke toestand verkeren.

(belga)