© Visions / Reporters

Chipsfabrikant: “Regen zal zijn effect hebben op de aardappelprijs”

Ook voor Yves De Vinck, ceo van Roger & Roger, het bedrijf achter o.m. chipsmerk Croky, is de overvloedige regen geen goed nieuws: “Maar het is nog slechter nieuws voor de aardappelboeren. Want er liggen nu percelen bij die je als compleet verloren mag beschouwen.”

jbx

Het seizoen is nog jong, de aardappelprijs al hoog. “De aardappelprijs stijgt omdat we het einde van het seizoen naderen. Voor de chipssector heeft dat mindere gevolgen omdat die voor honderd procent met vaste contracten werkt. Die worden in februari gesloten. Onze voorraad zit nog in schuren. Maar de frietsector contracteert minder en koopt ook vrij bij de boer. Die sector is dus prijsgevoeliger.”

Het nieuwe aardappelseizoen, normaal vanaf half jul, start dit jaar sowieso later. “Een nat en koud voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de boer het planten van zijn aardappels met een maand heeft uitgesteld. We zijn nog niet toe aan de nieuw patatjes. De regen, die er nu is bijgekomen, doet er ook geen deugd aan. Dat heeft op dit moment nog geen invloed op de prijs. Maar wel is het zo dat de aardappelsector een sterke groei kent de jongste jaren. We hebben juist meer in plaats van minder aardappelen nodig. De verwachting is nu dat door de overvloedige regen volume zal wegvallen. Dat zal dan wel zijn effecten hebben op de prijssetting van de aardappel. Of dat ook gevolgen zal hebben voor een zakje chips, is nog niet te zeggen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio