© MU

Man krijgt 14 maanden voor aanmaak 100 liter GHB

Een 49-jarige man uit Genk kreeg maandagochtend een celstraf van 14 maanden en een geldboete van 6.000 euro voor het vervaardigen, bezitten en handelen in GHB. Hij maakte zo'n 100 liter van deze lopende xtc door het verwerken van de ingevoerde grondstof GBL. Voor de elektriciteitsdiefstal die tijdens de huiszoeking ontdekt werd, krijgt hij vier maanden gevangenisstraf en 600 euro boete.

Shauni Deferm

Het dossier startte nadat het parket van Dendermonde heel wat Limburgse drugsdealers op het spoor kwam. Met behulp van een Poolse transportfirma werd er massaal GBL ingevoerd. "Maar dit werd niet gebruikt als poetsmiddel, waar het eigenlijk voor dient, maar wel als grondstof voor de aanmaak van lopende xtc, ook wel GHB genoemd", aldus de procureur.

200 liter

De Genkenaar bekende dat hij inderdaad zo'n 100 liter drugs produceerde, die hij nadien voor 200 euro per liter doorverkocht. "Je hebt hier precies wel wat aan verdiend", zuchtte de rechter begin mei tijdens de zitting. Ik gebruikte zelf een halve tot een liter per maand. De rest verkocht ik door", gaf hij voor de correctionele rechter toe. Hiervoor krijgt hij een celstraf van 14 maanden, 6.000 euro boete en een verbeurdverklaring van nog eens 6.000 euro.

Elektriciteitsdiefstal

Omdat er tijdens de huiszoeking naar aanleiding van dit dossier een illegale elektriciteitsaftakking aangetroffen werd, vroeg het openbaar ministerie nog een extra bestraffing van 4 maanden en 600 euro. De elektriciteitsmaatschappij krijgt een terugbetaling van haar administratief kosten, zo'n 2.239 euro.