© HBvL

Overvloedige regen kan aardappelprijs tot 15 procent doen stijgen

Zo’n 8.000 tot 10.000 hectaren van de nog te oogsten aardappelen in Vlaamse grond heeft schade opgelopen. De oorzaak is de overvloedige regenval van de voorbije dagen. “3.000 tot 4.000 hectaren lijkt mij zelfs helemaal verloren”, zegt onafhankelijk landbouwexpert Luc Busschaert. “Er is een grotere vraag. Als de opbrengst niet groter zal zijn dan die van 2015, zal de aardappelprijs stijgen. Ik ga ervan uit dat de prijs in het eerste deel van de campagne, in augustus en september, met 10 tot 15 procent kan stijgen vergeleken met 2015. ”

jbx

15 tot 19 procent van de nieuwe aardappelen in 2016 zullen in meer of mindere mate niet geschikt zijn voor consumptie. Zo kan overvloedige regen onder meer ook de ruggen wegspoelen waardoor de knollen bloot liggen en groen worden. En als de knollen te lang onder water staan, rotten ze weg. Zeven procent van alle te oogsten nieuwe aardappelen in Vlaanderen beschouwt Busschaert als verloren.

Net dit jaar was het aardappelareaal in Vlaanderen met 13,59 procent gestegen vergeleken met 2015: 52.543 ha dit jaar, 46.255 ha in 2015 publiceerde Agri Press in mei. “De industrie had meer contracten afgesloten aan een vaste prijs”, legt Busschaert uit. “De chipsindustrie neem toe in Noordwest-Europa. De laatste weken is de prijs voor de oude aardappelen bijna verdriedubbeld. Twee maanden geleden was de gangbare prijs nog 12 euro voor 100 kg. Nu bieden bedrijven in de Benelux al tot 30 euro per 100 kg. Het nieuwe aardappelseizoen zal trouwens kwakkelend beginnen. De primeurs zullen later op de markt komen. Dus kopen bedrijven nu liever bij dan de productie te moeten stilleggen. Kortom, er is veel vraag.”

“Bovendien heeft die vraag en de gunstige prijsevolutie van de aardappel veel boeren doen beslissen om over te schakelen op meer aardappelen. Alternatieven zoals granen, bieten en korrelmaïs zijn spotgoedkoop en bieden geen winst.” Vooral de chipsrassen Lady Claire en Lady Rosetta zijn gevoelig voor overvloedige regenval. Als die rassen 24 tot 36 uur onder water staan, rot de moederknol en weg en zijn er geen nieuw gegroeide aardappelen. Zoiets heet natrot. Diverse andere rassen kunnen iets langer water verdragen: tot maximum 48 uur.

Minder aanbod, hogere prijs. Dat is een economische wet. Wat betekent dat voor de prijs van de aardappelen volgend seizoen? Busschaert: “Mochten we door de waterschade in de buurt blijven van de oppervlakteopbrengst van 2015, dan voorspel ik hogere prijzen.”

Hoeveel de prijs zal stijgen, kan Busschaert nog niet inschatten. “Te vroeg. Onder meer ook omdat ik de schade door overvloedige regen in Nederland, dat minder getroffen lijkt, en Duitsland nog niet ken. Op dit moment ga ik er toch van uit dat de prijs in het eerste deel van de campagne, in augustus en september, met 10 tot 15 procent kan stijgen vergeleken met 2015.”

Nu krijgen landbouwers krijgen per 100 kg 20 à 25 euro. De winkelprijs (plusminus 4 tot 5 euro voor 5 kg) bedraagt ongeveer het dubbel. 85 procent van de Vlaamse aardappelen gaan evenwel naar de industrie.