Beelden vrijgegeven van terrorist die 15 aanslagen tijdens EK wilde plegen met 125 kg explosieven

Het hoofd van de Veiligheidsdienst van Oekraïne heeft verklaard dat “15 terroristische aanslagen” zijn verijdeld die hadden moeten plaatsvinden tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. De verdachte Fransman is tegengehouden aan de grens met een indrukwekkend arsenaal aan wapens in zijn koffer.

mab

Op 21 mei hebben de Oekraïense veiligheidsdiensten een Fransman opgepakt aan de Pools-Oekraïense grens. Die zou van plan geweest zijn om wapens en explosieven te kopen in Oekraïne. Hij had contact opgenomen met gewapende milities in het Oost-Europese land. Dat schrijven verschillende Franse media.

Volgens Vassil Gritsak, de chef van de Veiligheidsdienst, zou de Fransman hebben willen toeslaan op religieuze plaatsen, zoals moskeeën en synagoges. Maar ook openbare gebouwen werden geviseerd. In de koffer van de Fransman werd een heus arsenaal aan wapens gevonden, onder meer kalasjnikovs en maar liefst 125 kilogram TNT.

Extreem-rechts

De 25-jarige verdachte Grégoire M. zou banden hebben met extreem-rechts. Met de aanslagen zou hij hebben willen protesteren tegen “de politiek van de overheid om massaal vluchtelingen toe te laten in Frankrijk”, maar ook de islamisering zag de man niet zitten.

Na de arrestatie zijn de Franse speurders ook binnengevallen in het appartement van de man in Nant-le-Petit. Ook daar werden explosieven gevonden en een T-shirt van een extreem-rechtse groepering.

Ook de Franse president Hollande durft niet uit te sluiten dat terroristen willen toeslaan tijdens het voetbalkampioenschap. Er “bestaat” een dreiging van terreuraanslagen in Frankrijk tijdens het Europees Kampioenschap voetbal maar “men mag er zich nooit door uit het lood laten slaan”, zo verklaarde hij zondagavond al.

Meer over Terreur in België